Torgeir Waldemar – LOVE
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Jansen Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In de huidige tijd vol haat, agressie, natuurgeweld en virussen is het heerlijk als er een album uitkomt waarop de boodschap “LIEFDE” is.

En de boodschapper is de Noorse singer-songwriter Torgeir Waldemar uit Oslo. Een boomlange artiest, compleet met Vikingbaard, die na een meer rock-achtig album nu zijn derde album heeft uitgebracht. Een album, dat gevuld is met Americana, waarin een rauw Neil Young-achtig geluid prima samengaat met melancholieke 70’s countryrock a la Gram Parsons en hemelse meerstemmige zang, die aan Crosby Stills Nash & Young doet denken.

Op het album wordt Torgeir bijgestaan door Anders Møller (drums), Håvard Krogedal (bas), Trond Mjøen (gitaar), Ole Henrik Moe (brass), Eirik Jonassen Fjelde (gitaar), Daniel Henriksen (backing vocals), Kristine Marie Aasvang (backing vocals), Bendik Brenne (saxofoon, fluit) en Sjur Miljeteig (trompet).

Eigenlijk staan er maar vijf nummers op het album want de rest van het album bestaat uit een intro en twee interludes. Gelukkig zijn die vijf nummers wel van een hoogstaande kwaliteit.

Zoals gezegd opent het album met Intro en dat is inderdaad een intro met fragiel, haast middeleeuws akoestisch gitaarspel waarbij stemmige strijkers op het eind opduiken.
Na het intro volgt Leaf In The Wind, een Americana nummer waarin alle bovenvermelde invloeden prima samengaan en waarin de tijden van de 70’s countryrock herleven. Vooral de hemelse meerstemmige zang springt er hier uit.
Dat is ook het geval in het lome Contagious Smile met een schroeiende harmonica en saxofoon. Na de naargeestige, donkere interlude The Devil Beats His Wife, met een hoofdrol voor de krassende strijkers, volgt Truncated Souls waarin de meerstemmige zang aan David Crosby’s “Orleans” doet denken. Een zeer intieme ballad met zacht huilend gitaarwerk, dat goed samengaat met het meer Neil Young achtige rauwe gitaargeluid en de luid schetterende trompet.
Meeting The Indians is ook weer een interlude. Dit keer met een donker Indiaans geluid. Dat wordt dan weer gevolgd door de opgewekte Americana rocker Heart And Gold. Dit nummer klinkt, qua melodie, als een luchtige variant op Neil Young’s “Cowgirl In The Sand”.
Het ruim veertien minuten durende Black Ocean sluit het album af. Het opent met zeer donkere soundscapes en John Cage-achtige strijkers waarna een schroeiende gitaar het overneemt in een dreunend, hypnotiserend en donker nummer, dat wellicht net iets te lang klinkt om te blijven boeien.

De liefdevolle boodschap van Torgeir Waldemar is met dit uitstekende album zeer goed overgekomen.

Tracklist:
01. Intro
02. Leaf In The Wind
03. Contagious Smile
04. The Devil Beats His Wife (Interlude)
05. Truncated Souls
06. Meeting The Indians (Interlude)
07. Heart And Gold
08. Black Ocean

Website: Jansen Records