Arsen Shomakhov - Rain City Blues
Format: CD - Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 6 september 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Arsen Shomakhov is een van origine Russische bluesgitarist en singer-songwriter die al sinds 2008 in Vancouver, BC in Canada woont. In zijn eigen land had hij al een status als blues-toegewijde virtuoos, bracht in 2002 zijn debuut ‘Heavy Steppin’ uit en nam in 2005 deel aan de finale van de International Blues Challenge in Memphis. (Dit deed hij overigens nog eens in 2014 en 2016, maar bereikte toen twee keer de halve finale). In 2007 won hij de talentenwedstrijd op het King Biscuit Blues Festival Helena in Arkansas en werd in 2010 genomineerd voor de Maple Blues Award na de release van zijn vierde studioalbum ‘On The Move’. Wereldwijd bereikte deze plaat de top vijfentwintig van beste blues albums. Sindsdien krijgt hij ook steeds meer voet aan de grond in Europa en heeft hij de ene na de andere hoge notering in de blues charts in de VS en Canada. Zijn zesde en tevens nieuwste release ‘Rain City Blues’ is daarop geen uitzondering. Het album bereikte nummer één in Canada en de twaalfde plek wereldwijd in de RMR Blues Charts en kreeg de zeventiende plaats in de lijst van de top veertig meest gedraaide albums in het Verenigd Koninkrijk.

‘Rain City Blues’ is geproduceerd en opgenomen door de Noorse bluesgitarist en producer Christoffer ‘Kid’ Andersen in zijn Greaseland Studio’s in San Jose in Californië. Kid profileert zich tevens als multi-instrumentalist en speelde de bas-, piano- vibrafoon- en Hammond partijen in en is ook nog te horen als backing vocalist. Verder werden er maar liefst twee drummers opgetrommeld; de eveneens uit Noorwegen afkomstige drummer Alexander Pettersen (track 1 tot en met 5) en de uit Ohio, Cleveland afkomstige June Core (track 6 tot en met 10). Om het cirkeltje rond te maken werd zanger en harmonicaspeler Aki Kumar (geboren in India maar net als Kid verhuisd naar Californië) gevraagd om de mondharmonica partijen in te spelen.

Het album opent met de bluesshuffle Full Time Lover, waarin naast Shomakhov met zijn lekkere gitaarlicks en riffs, ook een hoofdrol is weggelegd voor het catchy harmonica spel van Kumar. Het daarop volgende No More! is een swingend boogiewoogie pianonummer dat doet denken aan de rock ’n roll van de jaren vijftig. Met Sunset Beach komen we in een rustiger vaarwater. Het is bij uitstek een zomers liedje met heerlijke funky basloopjes, een soulvol orgeltje en fijne relaxte gitaarpartijen. Woman And Whiskey is een bluesshuffle met een diepe groove, fantastische hammond partijen en een smakelijke solo van Arsen op de elektrische gitaar.
Strolling in San Jose is het eerste volledig instrumentale nummer dat we tegenkomen op ‘Rain City Blues’. Het heeft echt een fifties jazz feel zoals je toen hoorde in menig jazzclub in de VS, maar met een West Coast swing ondertoontje. Rain City Blues is een Chicago Blues en bluesrock gedreven song, inclusief zwaar, vuig gitaarwerk. Boogaloo! is een funky blues liedje met Wah Wah gestuurde gitaarriffs die zich perfect mengen met de levendige Hammond sound van Kid Andersen en het speelse maar strakke percussiewerk van June Core.
Het tweede volledig instrumentale nummer Three Arrows, ademt een heerlijk jaren zeventig Southern rock sfeertje uit met een funk ondertoon. Het liedje had wat mij betreft nog veel langer mogen duren dan de drieëneenhalve minuut die het nu gekregen heeft op het album. Met gemak had het uitgebreid kunnen worden naar minimaal zeven minuten.

Het kabbelende Sitting On The Fence is een heerlijke bluesshuffle met een relaxte jazzy ondertoon waarin zowel de gitaarsolo van Arsen alsook het voortreffelijke Hammond spel van Kid goed uitkomen. Het nummer bevat tevens een zeer fijn funky basloopje, wederom ingespeeld door Kid Andersen, en aanstekelijke drumpartijen en percussiewerk van Core. De laatste song is het instrumentale bluegrass en country gedreven Hello Little Bird. Hiermee toont Shomakhov zijn serieuze bottleneck slide skills op de dobro. Prachtig aangevuld door de kundige percussionist June Core. Een waardige afsluiter van een zeer dynamische en gevarieerde plaat.
Gek genoeg zijn het ook de drie instrumentale nummers die de meeste indruk maken en er echt uitspringen. Je mist de zang geen moment. Misschien moet Shomakhov serieus eens overwegen om een keer een volledig instrumentaal album op te nemen. Ook daar zal hij zeker weten mee scoren.

‘Rain City Blues’ is een onvervalste bluesplaat met uitstapjes naar aanverwante genres. Een feel good album zonder poespas en moeilijk gedoe, gewoon simpele ABC blues akkoorden maar wel goed en retestrak uitgevoerd.

Tracklist:
01. Full Time Lover
02. No More!
03. Sunset Beach
04. Women And Whiskey
05. Strolling In San Jose
06. Rain City Blues
07. Boogaloo!
08. Three Arrows
09. Sitting On A Fence
10. Hello Little Bird

Website: Arsen Shomakhov