Archie Roach – Tell Me Why
Format: 2CD – Digital / Label: Bloodlines Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt maar zelden dat een album je zo weet te raken dat er gedurende het hele album rillingen over je rug lopen. En dat is zeker het geval bij het zeer persoonlijke album van de Zuid-Australische singer-songwriter Archie Roach. Zijn nieuwe album is een begeleidend album bij zijn gelijknamige memoires.

En het leven van Archie is een leven dat gevuld is geweest met de nodige strijd en verdriet. Zo werd Archie op 2-jarige leeftijd op zeer brute wijze bij zijn ouders weggehaald en vocht hij veertien jaar lang tegen zijn alcoholisme. Daarnaast overleefde hij ook nog een beroerte en longkanker en zet hij zich in voor de rechten van de Aboriginals.
Het is dus niet zo vreemd dat dit album vol staat met stemmige, schrijnende, intieme maar ook strijdbare, krachtige nummers.

Hij wordt op het album geholpen door Sam Anning (bas), Erkki Veltheim (viool, viola), Rosanne Hunt (cello), Dave Beck (drums) en Stephen Magnusson (gitaar).

Archie’s doorleefde, soulvolle stem klinkt als een mix van Joe Cocker en Tom Waits en die stem geeft de donkere pianoballad Took The Children Away nog meer diepgang, samen met het zachte droeve gitaarspel van Stephen Magnusson. Dit nummer heeft dezelfde diepe impact als Lou Reed’s “The Kids”.
A Child Was Born Here is nog een stemmige pianoballad met Archie’s zeer indringende gebroken stemgeluid. Bij dit nummer kom je gewoonweg niet van je koude rillingen af. Erkki Veltheim’s schurende viool speelt een voorname rol in het zacht schuifelende F Troop. Een nummer met een weemoedig, zeer persoonlijk geluid. In het al even breekbare Nopun Kurongk hangt een sfeer van zowel verdriet als kracht.
In de gospel traditional Just A Closer Walk With Thee zingt Archie een duet met Emma Donovan, die een zeer krachtige stem heeft. Archie klinkt hier haast als Louis Armstrong in een zacht schuifelende jazzversie. In de intieme pianoballad Lighthouse (Song For Two Mothers) levert Archie een emotionele smeekbede om kracht voor de Aboriginals af. De vroege jaren van Tom Waits zijn te horen in de warme pianoballad One For Each Pereson, And One For The Pot, vol fijne herinneringen.
Down City Streets is het absolute hoogtepunt van dit album. Een nummer, geschreven door Archie’s echtgenote Ruby Hunter. Hierin beschrijft zij het gevecht van een alcoholist tegen zijn verslaving, met een overigens goede afloop. Paul Kelly, een Australische singer-songwriter, zingt samen met Archie de tintelende ballad Rally Round The Drum. Always Be There is een zeer emotionele ballad vol liefde, steun maar ook wanhoop waarin ook Sally Dastey op zang te horen is.
De cover van de Hank Williams klassieker I’m So Lonely I Could Cry had niet beter op zijn plaats kunnen zijn dan op dit album.

Eigenlijk staat dit album vol met alleen maar zeer indrukwekkende nummers. Archie Roach hoort thuis tussen grootheden als Tom Waits, Randy Newman en Willie Nelson!

Tracklist:
01. Took The Children Away
02. A Child Was Born Here
03. F Troop
04. Nopun Kurongk
05. Just A Closer Walk With Thee
06. Lighthouse (Song For Two Mothers)
07. One For Each Person, And One For The Pot
08. Little By Little
09. Down City Streets
10. Rally Round The Drum
11. Small Child
12. The Jetty Song
13. Always Be Here
14. Tell Me Why
15. Let Love Rule
16. Open Up Your Eyes
17. I’m So Lonesome I Could Cry
18. Place Of Fire

Website: Archie Roach