Annie Laurie – Since I Fell For You – The Essential Annie Laurie
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met de regelmaat van de klok verschijnen er op het Britse Jasmine label overzichtsalbums van rhythm & bluesartiesten uit de 50’s en 60’s. Bekende namen maar ook de bij het grote publiek minder bekende namen komen hierbij aan bod. Zoals in dit geval zangeres Annie Laurie.

Deze zangeres uit Atlanta, Georgia, begon haar loopbaan als zangeres in de band van Dallas Bartley in 1945. Daarna verhuisde zij naar het orkest van zanger en pianist Paul Gayten. Het was in dit orkest dat Annie bekend zou worden. Gedurende haar vierjarige verblijf in dit orkest groeide Annie uit tot een krachtige zangeres in de rhythm & blues en jumpblues stijl.

In de 50’er jaren volgden nog de nodige soloreleases op labels als OKeh, Savoy en DeLuxe.

Dinah Washington verklaarde ooit dat Annie Laurie haar favoriete zangeres was.

De muzikale carrière van Annie duurde van 1945 tot en met 1962. Daarna zei zij de muziek vaarwel om zich geheel aan de Jehova’s Getuigen te gaan wijden. Uiteindelijk overleed Annie in 2006.

Dit album op het Jasmine label geeft een prima overzicht van Annie’s loopbaan. Het album staat vol met heerlijke loom deinende jazzy blues, vaak voorzien van warme stuwende blazers.

Het album opent met St. Louis Blues, dat Annie opnam met Dallas Bartley & his Small Town Boys. Heerlijk deinende bigband blues waarin het gelijk opvalt dat Annie een krachtige stem heeft, die zowel bluesy als jazzy scattend klinkt.
Dit nummer wordt gevolgd door Since I Fell For You, het eerste nummer, dat Annie met het orkest van Paul Gayten opnam. Het gaat hier om een lome cover van het Buddy & Ella Johnson nummer met weldadige bluesy zang en loom pianospel van Paul Gayten. One Sweet Letter From You is een lui pompende pianoblues met jazzy gitaaraccenten, gevolgd door het weelderig schuifelende Annie’s Blues.
In het opgewekte jazzy My Rough And Ready Man slaat Annie uitbundig aan het scatten begeleid door de rauwe soulvolle saxofoon van Lee Allen.
I Ain’t Gonna Let You In is een losjes swingend duet van Annie en Paul Gayten. De lome shuffle Lonesome And Blue is voorzien van rauw ratelend gitaarspel en een intiem jazzy geluid.
De krachtige saxofoon van Sam “The Man” Taylor is te horen in de pompende rhythm & blues van Stop Talkin’ And Start Walkin’. Gitarist Mickey Baker is volop aanwezig in de pompende bigband shuffle In The Mood For You en in Rockin’ And Rollin’ Again zit een hoog “When The Saints Go Marching In” gehalte met de knorrende sax van Buddy Lucas en Mickey Baker op gitaar.
De shuffle It Hurts To Be In Love klinkt behoorlijk soulvol met lekkere doo wop-achtige achtergrondzang. Please Honey Don’t Go laat Annie van haar meer gepolijste kant horen wat ook geldt voor het zacht deinende You’re The Only One For Me. It’s Gonna Come Out In The Wash Somedays daarentegen is een fel rockend rhythm & blues nummer. Trouble In Mind en Time Out For Tears zijn de laatste nummers, die Annie opnam voordat zij de muziek vaarwel zei.
Van die twee nummers is Trouble In Mind de mooiste. Een zeer diepe soublues ballad terwijl Time Out For Tears een breekbaar tikkende afsluiter is.

Dit prima overzichtsalbum toont aan dat Annie Laurie thuishoort in het rijtje van grootheden als Billie Holiday en Bessie Smith.

Tracklist:
01. St. Louis Blues
02. Since I Fell For You
03. I Still Love You
04. One Sweet Letter From You
05. Annie’s Blues
06. Cuttin’ Out
07. My Rough And Ready Man
08. I’ll Never Be Free
09. I Ain’t Gonna Let You In
10. Get Me Some Money
11. Lonesome And Blue
12. I Feel So Right Tonight
13. Stop Talkin’ And Start Walkin’
14. It’s Been A Long, Long Time
15. In The Mood For You
16. Rockin’ And Rollin’ Again
17. You Promised Love
18. It Hurts To Be In Love
19. It Must Be You
20. Please Honey Don’t Go
21. You’re The Only One For Me
22. Love Is A Funny Thing
23. Nobody’s Going To Hurt You
24. Someday Someway
25. Hold On To What You Got
26. Since I Fell For You (Re-recorded version)
27. If You’re Lonely
28. It’s Gonna Come Out In The Wash Someday
29. Trouble In Mind
30. Time Out For Tears

Website: Jasmine Records