Various Artists – Boss Black Rockers Vol. 6 – Mardi Gras Rock
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als er weer een Koko Mojo verzamelaar op mijn mat ploft weet ik al wat mij te wachten staat! Namelijk super swingende rhythm & blues uit het einde van de jaren ’50 en begin van de jaren ’60.

Dat is dus op het zesde deel van de “Boss Black Rockers” serie niet anders! Maar liefst 28 tracks komen swingend voorbij. De één wat wilder dan de ander maar altijd zeer aanstekelijk swingend.

Je komt er bekende artiesten tegen als Joe Tex en Jackie Wilson tegen met nummers uit hun beginperiode. Zo klinkt Joe Tex op She’s Mine uit 1956 lekker jong en stuwend en haal je de krachtige soulstem van Jackie Wilson er zo uit in If I Can’t Have You uit 1958.
I Got A Rock And Roll Gal van Billy Lamont, een zanger uit Mt. Airy, North Carolina, gaat meer de swingende Fats Domino kant op. Eugene Church is een zanger die ooit met Jesse Belvin het duo the Cliques vormde. Zijn Miami uit 1959 is dan wel ietsjes gepolijst maar nog steeds lekker swingende rhythm & blues met een licht doo-wop geluid.
I Need Love van Little Mac, ook bekend als Mack Simmons, is door Willie Dixon geschreven en heeft verdacht veel weg van “Money” van Barrett Strong.
Opvallend is de bijdrage van the Ecuadors, dat de band van Chuck Berry blijkt te zijn, compleet met zang en gitaarspel van Chuck Berry in Say You’ll be Mine.
Eddie Bo uit New Orleans zou later meer de funky rhythm & blueskant opgaan maar is hier te horen met het soepel pompende Oh Oh. Robert Parker, bekend van “Barefootin’” klinkt in de rhythm & bluesmambo All Nite Long Part 2 rauw en bluesy met een “gezellige” tekst als “if you stop now, I’ll break your neck”.

De prijsnummers van deze schijf zijn Bunker Hill met The Girl Can’t Dance, waarop een uitzinnig krijzende Bunker begeleid wordt door Link Wray & his Ray Men, Pretty Boy, oftewel Don Covay, met het Little Richard-achtige Rockin’ The Mule (Back In Kansas),
Het veel gecoverde Chicken Shack Boogie van Amos Milburn, de hoekig rockende rhythm & blues van the Blonde Bomber in Strollie Bun, de behoorlijk rauwe mix van rhythm & blues en doo-wop in Let The Old Folks Talk van the Vibes, de Little Ruchard look- en soundalike Esquerita met Rockin’ The Joint, de totaal onbekende Mr. P. T. & the Party Timers met het wilde Crazy Sadie en het duo Don & Dewey (met latere Zappa violist Don “Sugarcane” Harris) in het enthousiast rockende Bim Bam.

Het is op dit album een 28 tracks lang swingend rhythm & bluesfeest. Kom maar op met deel 7…..

Tracklist:
01. Bobby Freeman: Mardi Gras Rock
02. Joe Tex: She’s Mine
03. Pretty Boy: Rockin’ The Mule (Back In Kansas)
04. Billy Lamont: I Got A Rock And Roll Gal
05. Eugene Church: Miami
06. Bunker Hill: The Girl Can’t Dance
07. Little Mac: I Need Love
08. Amos Milburn: Chicken Shack Boogie
09. The Ecuadors (with Chuck Berry): Say Yiou’ll Be Mine
10. The Blonde Bomber: Strollie Bun
11. Young Jessie: Hit Git And Split
12. Roy “Mr. Guitar” Gaines: De Dat De Dum Dum
13. The Vibes: Let The Old Folks Talk
14. Harold Burrage: She Knocks Me Out
15. Esquerita: Rockin’ The Joint
16. Eddie Bo: Oh Oh
17. Mr. P.T. & the Party Timers: Crazy Sadie
18. Big Al Downing: Just Around The Corner
19. Jackie Wilson: If I Can’t Have You
20. The Seniors: Pitter Patter Heart
21. Don & Dewey: Bim Bam
22. Robert Parker: All Nite Long Part 2
23. Bobby Day: Three Young Rebs From Georgia
24. The Egyptians: Flipping Their Top
25. Barrett Strong: Let’s Rock
26. Jim Breedlove: Whole Liotta Shakin’ Goin’ On
27. Paul Griffin: Ragdoll Baby
28. Clarence Frogman Henry: I’m In Love

Website: Koko-Mojo Records