Andreas Diehlmann Band – Mercy On Me
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mountain Meadow Studio
Release: 2020

 Tekst: Tom Wouters

De Duitse gitarist/zanger Andreas Diehlmann brengt met ‘Mercy On Me’ in een paar jaar tijd zijn vijfde album uit. En de liefhebbers van (heavy) bluesrock kunnen er weer even goed voor gaan zitten.

Vanaf de allereerste tonen van het openingsnummer Price To Pay laat Diehlmann zijn gitaar knalhard gieren, janken en scheuren, ondersteund door de klassieke bluesrock ritmesectie van Jörg Sebald (bas) en Tom Bonn (drums). Diehlmann is ongetwijfeld de luidruchtigste muzikant in de Duitse bluesrock scene. Vocaal is Diehlmann’s gruizige stem (die af en toe aan Tom Waits doet denken) niet geweldig. Na het openingsnummer met geweldig gitaarwerk, volgen met EvilWays en Leave Me Alone op een sterke rockriff leunende songs.

In het daaropvolgende Black Moon, het hoogtepunt van het album, blijkt Diehlmann behoorlijk te zijn beïnvloed door Robin Trower en Ronnie Montrose uit zijn Gamma-tijd. Het nummer zou zo van Trower’s ‘Bridge Of Sighs’ kunnen zijn weggelopen. En ook Jimi Hendrix’ wah-wah gitaar is niet ver weg.

Come On Over is weer zo’n pakkende heavy bluesrock song, waarna in Get To Get Over It de invloeden van Hendrix hoorbaar zijn. Daar is uiteraard niks mis mee, want ook deze slow blues staat als een huis. You Got No Clue is stampende rythm & blues en doet aan Dr. Feelgood denken. In de ballad Shadows Of Memories probeert Diehlmann iets van subtiliteit in zijn spel te leggen, maar dat is duidelijk niet zijn sterkste kant. Dus sluit hij het album af met weer zo’n pakkende bluesrock song, de titelsong Mercy On Me.

Met het album Mercy On Me bewijst Andreas Diehlmann tot de eredivisie van de heavy bluesrock scene te behoren. Voor de liefhebbers van dit genre is het album een genot: ruim veertig minuten compromisloze, pakkende bluesrock.

Tracks:
01. Price To Pay
02. Evil Ways
03. Leave Me Alone
04. Black Moon
05. Come On Over
06. Got To Get Over It
07. You Got No Clue
08. Shadows Of Memories
09. Mercy

Website: Andreas Diehlmann Band