Erja Lyytinen – Lockdown Live 2020
Format: CD-DVD / Label: Tuohi Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je zangeres-gitariste Erja Lyytinen het beste wilt omschrijven dan kom je uit bij “een dame, die niet bepaald zachtzinnig met haar gitaar omgaat”. Het nieuwe album van Erja staat namelijk vol met nummers waarop Erja’s uitzinnig hard schurende slidegitaar de boventoon voert.

Dit, inmiddels al dertiende, album werd door Erja live opgenomen in een studio in haar woonplaats Kuopio in Finland, gedurende de COVID-19 pandemie.

credits: Simon Green

Erja en haar band Tatu Back (bas), Miika Aukio (keyboards) en Iirio Laitinen (drums) klinken zeer levendig en hard op dit album. En de funk speelt een grote rocl in Erja’s bluesrock.

Ze laat haar gitaar gelijk hard en rauw loeien in de opener, Don’t Let A Good Woman Down. Een stuwend funky pompend nummer met een pompend soulorgel en een messcherpe gitaarsolo. Ook Cherry Overdive klinkt gemeen rauw en funky met een lome groove en Erja’s hard schurende gitaar.
Black Ocean is nog zo’n gemeen groovende bluesrocker waarin het wederom om de hard schurende gitaar draait. Hard As A Stone is een zeer hoekig hakkend loom funkrock nummer met een zwevend melodieus refrein. Erja’s zang klinkt hier behoorlijk fel. Torn is een sfeervolle ballad met ingenieuze funky grooves.
Dreamland Blues is vervolgens weer een broeierige shuffle met Erja’s ontzettend smerige schurende slidegitaar. Ze laat haar slide in de ontzettende funky rocker Lover’s Novels piepen, kreunen en gieren.
Another World is daarna een ingetogen melodieuze ballad hetgeen echter niet inhoudt dat Erja zachtzinniger met haar slide omgaat. Snake In The Grass is een verschroeiende rocker waarin Erja’s slide op een Hendrix-achtige wijze haast vlam vat. Rocking Chair rockt genadeloos verder met een muzikaal sfeertje dat af en toe aan the Who’s “My Generation” doet denken. Tot rust komen is er niet bij met de full-speed rocker Wedding Day. Een stuiterend nummer met ziedend slidespel van Erja.
Slechts in de afsluiter Wildflower komt Erja echt tot rust via een intieme ballad met haar sfeervol huilende slide.

Dit schitterende livealbum van Erja Lyytinen doet je de Corona lockdown op een geweldige manier totaal vergeten!

Tracklist:
01. Don’t Let A Good Woman Down
02. Cherry Overdrive
03. Black Ocean
04. Hard As Stone
05. Torn
06. Dreamland Blues
07. Lover’s Novels
08. Another World
09. Snake In The Grass
10. Rocking Chair
11. Wedding Day
12. Wildflower

Website: Erja Lyytinen

credits: Heikki Kervinen