Alanis Morissette – Jagged Little Pill (25th Anniversary Deluxe Edition)
Format: CD – LP – Digital / Label: Maverick
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

In juni 1995 kwam het album ‘Jagged Little Pill’ van Alanis Morissette uit. Morissette had toen al twee albums gemaakt maar die waren alleen in thuisland Canada uitgebracht. ‘Jagged Little Pill’ was het eerste Alanis Morissette album wat internationaal uitgebracht is, maar ook het album waar Morissette haar nieuwe geluid liet horen.

Haar eerste twee album waren pop en dance albums maar ‘Jagged Little Pill’ was haar eerste rock album. Samen met haar manager Scott Welch was ze elke platenmaatschappij in Amerika afgegaan maar niemand wilde Morissette hebben.
Niemand behalve Maverick, die het album uiteindelijk ook zou uitbrengen, ook haar volgende albums werden door Maverick uitgebracht tot 2010.
Maverick (en Morissette zelf natuurlijk ook) hoopten dat ‘Jagged Little Pill’ genoeg zou verkopen zodat Morissette nog een album kon maken voor hun. Dat liep echter iets anders… ‘Jagged Little Pill’ stond bijna meteen in dertien verschillende landen hoog in de hitlijsten en er werden meer dan drieëndertig miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Hiermee is ‘Jagged Little Pill één van de best verkochte albums wereldwijd. Morissette kreeg voor ” Jagged Little Pill’ vijf Grammy Awards, waaronder voor beste album.

Verdeeld over anderhalf jaar kwamen er zes singles uit van het album ‘Jagged Little Pill’. Zes nummers die iedereen die iets weet over de muziek van de jaren negentig kan meezingen. You Oughta Know (juli 1995), Hand in My Pocket (oktober 1995), Ironic (februari 1996), You Learn (juli 1996), Head over Feet (september 1996), All I Really Want (december 1996) werden allemaal grote hits en worden nog steeds regelmatig op de radio gedraaid.

Morissette is geen artiest die elk jaar een nieuw studio album uitbrengt, in de afgelopen vijfentwintig jaar heeft ze maar zes studio albums uitgebracht. Op 31 juli 2020 bracht ze haar, tot nu toe, laatste album ‘Such Pretty Forks in the Road’ uit.

Dit jaar kwam er niet alleen een nieuw studio album van Morissette uit maar ook deze 25-jarig jubileum versie van ‘Jagged Little Pill’. Het is niet de eerste keer dat er een jubileum versie van dit album uitkomt, in 2005 kwam ‘Jagged Little Pill Acoustic’ uit ter ere van het 10-jarig jubileum.

En in 2015 kwam een twee disc deluxe versie en een vier disc collector’s edition uit van dit album. Op de vier disc collector’s edition staan naast tien nooit uitgebrachte nummers ook nog een concert uit 1995. De vraag is dus wat deze 25-twintig jarig jubileum release hier iets aan toevoegt. Ik denk het wel, ook al is het misschien niet echt heel veel. Het gaat hier natuurlijk om een editie met maar één bonus disc, daarbij zijn alle demo’s in 2015 al uitgebracht. Wat nog rest is een nieuw live opname van het ‘Jagged Little Pill’ album.

Begin dit jaar begon Morissette aan een nieuwe Europese tournee om het jubileum van ‘Jagged Little Pill’ te vieren samen met haar fans. Tijdens deze shows (die eind februari ook Amsterdam aan deed) zong Morissette alle nummers van ‘Jagged Little Pill’ en nummers van albums daarna, inclusief wat nummers van haar nieuwe album, die toen nog niet uit was.
De show in London is opgenomen en als bonus disc van deze jubileum editie uitgebracht. Jammer genoeg is niet de gehele show uitgebracht, zo zijn bijvoorbeeld alle nieuwe nummers, om begrijpelijke redenen, eruit gehaald. Wat overblijft is een fantastische show van een geweldige zangeres.

Kortom: Een erg mooie release voor de fans van Morissette en voor iedereen die het album ‘Jagged Little Pill’ al een hele tijd niet meer gehoord heeft. Een mooie remaster van het album en een geweldig concert als bonus.

Tracklist:
01. All I Really Want
02. You Oughta Know
03. Perfect
04. Hand in My Pocket
05. Right Trough You
06. Forgiven
07. You Learn
08. Head Over Feet
09. Mary Jane
10. Ironic
11. Not the Doctor
12. Wake Up
13. You Oughta Know (Jimmy the Saint Blend) / Your House (a cappella)
14. Your House (live)
15. Right Through You (live)
16. You Learn (live)
17. All I Really Want (live)
18. Hands Clean (live)
19. Not the Doctor (live)
20. Mary Jane (live)
21. Forgiven (live)
22. Perfect (live)
23. Head Over Feet (live)
24. Hand in My Pocket (live)
25. Ironic (live)
26. You Oughta Know (live)
27. Wake Up (live)
28. Uninvited (live)
29. Thank U (live)

Website: Alanis Morissette