Agnes Obel – Myopia
Format: CD – LP –  Digital / Label: Deutsche Grammophon
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het eerste opvallende feit aan dit album is het label waarop het verschijnt. Deutsche Grammophon, al ruim een eeuw het label voor klassieke muziek. Terecht dat Agnes Obel hier een thuis heeft gevonden, haar muziek heeft meer te maken met de wereld van Chopin en Beethoven dan met pop of blues. Tegelijkertijd blijft het haar eigen unieke wereld die ze voort brengt, dat zelf de vraag gesteld kan worden of deze artiest bijna geen genre op zichzelf is. Veel uniekers zal muziekjaar 2020 toch niet meer brengen.

Feitelijk is de plaat een donker sprookje waarin het prettig onderdompelen is. De verschillende nummers geschakeerd in mineur akkoorden en treurige klankkleur waardoor het geheel meer een soundscape lijkt dan losse liedjes. De soundtrack van een wonderlijke wereld waar magische figuren zich aan de rafelrandje lijken op te stellen. Met de zangstem als hoofdpersoon die je rondleidt en alle vreemde plekken op deze vreemde bestemming laat zien.

Enigszins vergelijkbaar qua sfeer is het beklemde ‘Music for A New Society’ van John Cale, ook hij creëerde een (veel) naargeestige wereld die lijkt te bestaan uit duisternis en verdriet. Verder doet ook nog denken aan het zwaardere werk van The Cure of Dead Can Dance. Acts die ook in staat zijn om de luisteraar weg te voeren naar unieke werelden.

Het album roept wel de vraag op hoe ze dit ooit live gaat uitvoeren. In maart geeft de zangeres enkele concerten in Nederland. Avonden die waarschijnlijk even uniek zullen zijn als dit opmerkelijke album.

Tracklist:
01. Camera’s Rolling
02. Broken Sleep
03. Island of Doom
04. Roscian
05. Myopia
06. Drosera
07. Can’t Be
08. Promise Keeper
09. Parliament of Owls
10. Won’t You Call Me

Website: Agnes Obel

De concertdata zijn:
11 maart: Oosterpoort Groningen
12 maart: Tivoli/Vredenburg Utrecht
13 maart: 013 Tilburg