Adrian Byron Burns – Et Caetera…
Format: CD – Digital / Label: Rebel Music
Release: 2019

Tekst:  Martin van der Velde

Adrian Byron Burns heeft al een heel muzikaal leven achter zich. In 1969 deed hij aan de Oost kust van Amerika al voorprogramma’s voor Neil Young en Ritchie Havens. Het een en andere bracht hem in 1971 naar de andere kant van de oceaan om door Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië te touren. Al snel vatte hij het plan op om zijn geboorte streek Arlington County, Virginia voorgoed achter zich te laten en zich definitief in Europa te vestigen.
Tegenwoordig woont Burns in Frankrijk, waar hij onlangs nog mee heeft gedaan aan the Voice Senior. Maar hij heeft heel wat omzwervingen door Europa gedaan. In 1972 speelde hij een tijd lang in de Duitse band Talisman, waarmee hij geprogrammeerd stond op podia met onder andere Alexis Korner, Little Richard, Vinegar Joe, Curved Air en Marmalade. Hij speelde zelfs een tijdje met Champion Jack Dupree.
Niet veel later vestigt Adrian zich in Engeland, waar hij een contract tekend met Splash Records, wat een paar singles en een LP oplevert. Hij speelt een tijdje met Jimmy James & the Vagabonds en gaat samenwerkingsverbanden aan met Jim Mullen, Sally Barker, Tommy Chase en Mick Pini. Tijdens deze succesvolle periode is Adrian Byron Burns op het podium te vinden met B.B. King, Luther & Bernard Allison, Robert Cray, Charlie Musselwhite, The Dubliners, The Ford Blues Band, Marva Wright, Louisiana Red, Otis Grand, Roy Rodgers, Johnny Mars, Gregg Wright en Bill Wyman’s Rhythm Kings.
Zijn samenwerking met Bill Wyman is zeer vruchtbaar, naast internationaal tournee’s met de Rhythm Kings levert hij bijdrages aan de albums ‘Groovin’ en ‘Double Bill’ van deze formatie. Maar ook onder eigen naam verschijnen de nodige cd’s, waarvan ‘Back To The Woods’ op Bluetrack Records het best gedistribueerd is. Een van de nummer van dat album Massa John komen we ook tegen op het zojuist verschenen ‘Et Caetera’…’, maar dan in een akoestische uitvoering met ondersteuning van bas, drum en harmonica.
Burns is een fenomenaal akoestisch gitarist, dit in combinatie met zijn expressieve en gedreven stem maakt hem tot een uiterst flexibele artiest, die naast veel eigen materiaal put uit het werk van Hendrix, Sting, Lennon & McCartney, Robert Johnson en Muddy Waters, maar van dat gegeven hoor ik op ‘Et Caetera’…’ niet zoveel meer terug.
Nee, op dit album is hij een nieuwe weg in geslagen waarop moderne beats en meer poppy songs de hoofdmoot vormen.

Adrian gaat van start met Reflections, een groovy track waarop zijn blues achtergrond in het solo werk terug hoort komen. Maar op het daaropvolgend All That Matters, met een reggae beat heeft hij dat gegeven al weer losgelaten en volgt een iets kleurloze poppy track. Freedom Land, laat zich definiëren als contemporary blues, moderne blues met beats en eens stevig overstuurde slaggitaar.
Het daaropvolgend funky Cautionary Tale wordt gedragen door bas en drum waarover de blazerssectie soulvolle partijen legt. Na de ballad Sandman, volgen klassieke klanken in Finaly….When You Fall, maar schijn bedriegt al snel ontpopt zich een reggae beat. En zo neemt Adrian Byron Burns je mee op een reis door een gevarieerd muziek landschap waarin relaxed grovend werk (Can’t Find The Will) en sfeervol jazzy stukken (Mate Kadasai) zich laten afwisselen met een ouderwetse rocker (Inside Dance).
Genoeg variatie dus op ‘Et Caetera…’.

Adrian Byron Burns beschikt over een zeer aangename stem en is daarnaast ook nog eens een uitmuntende gitarist, maar ergens klinkt het een en ander mij net iets te modern in de oren.

Tracks:
01. Reflection
02. All That Matters
03. Akwardboy
04. Massa John
05. Freedom Land
06. Cautionary Tale
07. Sandman
08. Finally…When You Fall
09. Can’t Find The Will
10. Mate Kudasai
11. Inside Danse

Website: Adrian Byron Burns