The Almost Three – It’s Just Music
Format: CD – LP – Digital / Label: POTTPeople Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is best wel treurig dat je soms je eigen buren niet eens kent. Neem nu het geval van the Almost Three. Een trio (dus wat nou “almost”?) uit Mulheim in ons buurland Duitsland. Ze hebben net hun vijfde album uit wat dus inhoudt dat ik de voorgaande vier geheel gemist heb. En dat blijkt dus eeuwig zonde te zijn want met the Almost Three heeft de bluesrockwereld er weer een prima band bij.
Een band, die er niet voor wegloopt om risico’s te nemen. Ze mengen flink wat funk en psychedelica door hun bluesrock waardoor ze af en toe aan het eigenzinnige geluid van een Living Colour of “onze eigen” Sjako! doet denken.

Dat is in de opener Tough Times zeer goed te horen. Een heerlijk funky bluesrock nummer met een tintelend wah-wah gitaar, een pompende en groovende ritmesectie en stevige gitaarriffs. Het trio, dat bestaat uit Martin Ettrich (zang, gitaar), Max Schmitz (bas) en Benny Korn (drums), klinkt in dit nummer als een bluesy uitvoering van Living Colour.
Daarna is The Whale een zeer lomp voortslepend nummer met een haast Stoner Rock-achtig geluid met dreigende zang en schurend funky gitaarwerk. Het “Higher Ground” (Stevie Wonder) gehalte is in de sprankelende funky rocker Let It Out behoorlijk hoog. Een nummer met psychedelisch vervormde zang en een gierende gitaarsolo. De slowblues It’s Just Music is vervolgens een heerlijk zwevend nummer met dromerige zang en gitaarwerk.
Zeer verrassend is de cover van het Grace Jones nummer Pull Up To The Bumper, dat door het trio door de stevige bluesrock molen wordt gehaald. Het resultaat is een extreem spetterende, en dus harde, uitvoering vol met hoekige funky riffs en Joe Strummer-achtige zang. In de schroeiend pompende bluesrocker For One You Need Two is ook volop ruimte voor ontspannen zwevende gedeeltes. De psychedelische mid-tempo rock van Zoppo gaat weer meer de Living Colour kant op.
Nog een verrassende cover! Ik heb nooit vermoed dat je van Paul Simon’s 50 Ways To Leave Your Lover een stomend galopperende, haast punky, nummer kon maken maar onze Duitse buren flikken het hem! Ook Jeff Beck’s Freeway Jam verandert in de handen van the Almost Three van een jazzrock boogie in een heavy psychedelische boogie met uitzinnig gierend gitaarwerk van Martin Ettrich. Ook heel bijzonder is de bassolo waarin de bas van Max Schmitz haast als een pompende didgeridoo klinkt.
Het album wordt afgesloten met het spetterende The Giveaway waarin een Southern Rock-achtige energie vermengd is met Living Colour-achtige funkrock.

The Almost Three’s vijfde album is een weergaloos goed album. Een aanrader op het bluesrock vlak! Het wordt hoog tijd dat we deze Oosterburen eens bij ons uitnodigen!

Tracklist:
01. Tough Times
02. The Whale
03. Let It Out
04. It’s Just Music
05. Pull Up To The Bumper
06. For One You Need Two
07. Zoppo
08. 50 Ways To Leave Your Lover
09. Freeway Jam
10.The Giveaway

Website: The Almost Three