Album ‘Thin Ice’ nu op Spotify

 

 

Met ‘Thin Ice’ gaat Jacques Mees terug naar de essentie van zijn muziek: persoonlijke liedjes uitgevoerd in een sobere setting waarbij zijn idool Bob Dylan doorklinkt, maar waar de zanger zijn eigen stempel stevig op drukt.

Al sinds zijn negende is hij fan van Dylan. Hij treedt niet voor niets nog steeds op met een tribute-programma rond deze zanger. Daarnaast timmert hij ook aan zijn eigen carrière. Het zesde album van Jacques Mees ‘Thin Ice’ is live opgenomen op 21 september van het vorige jaar in Triple Moon studio’s met een select publiek. Het geeft het album een intieme sfeer die past bij de liedjes van Mees. De sobere begeleiding bestaat uit niets anders dan de akoestische gitaar die Mees zelf bespeelt.

Liefde na de dood
De stem van Mees klinkt als een jonge Dylan en ook zijn uitvoering met akoestische gitaar doet daar aan denken. Maar de liedjes zijn van de hand van de sympathieke Tilburger zelf: hij is geen protestzanger maar iemand die verhaalt over het leven. Dat maakt hem bijzonder en je doet hem tekort door hem af te doen als een kopie van Dylan. Mees raakt de luisteraar stevig als hij in ‘Sneaked Out of Heaven’s Door’ zingt dat hij meer van iemand is gaan houden nu deze dood is. Dat lijkt een vreemde wending, maar het wordt als volgt verklaard: door na diens dood meer te weten te komen over de hoofdpersoon is de liefde gegroeid die er daarvoor al was. Het is een warm liefdeslied dat een van de hoogtepunten vormt van het album.

Je ruikt de velden en het fruit
Veel van de liedjes van Mees gaan over liefde in al zijn verschijningsvormen. In ‘Jolie Jacqueline’ beschrijft hij op bijna meezingbare wijze een korte liefde, vervuld in de zomer waarbij je het groene veld en het fruit bijna ruikt. Het titelnummer ‘Thin Ice’ gaat over het altijd maar uitkijken in het leven voor de gevaren die loeren om iedere hoek en die het vervullen van ieders dromen in de weg staan. Maar het verhaalt ook over een verboden liefde die als een beschermengel op de schouder zit. Ze is een geliefde die je liever in de armen zou sluiten maar die onbereikbaar blijft. Een bijzondere vermelding verdient het schilderij op de voorkant van de hoes, geschilderd door Vera Bardocz en Frans van Amelsfort. Het geeft een fraai beeld van twee naakte personen: een donkere man die op rode schaatsen op het ijs staat draagt een vrouw in gestrekte houding. Een prachtige verbeelding van de titel ‘Thin Ice’.

Tekst: Joost Festen

Website: Jacques Mees