Black Pumas – The Black Pumas (Deluxe Edition)
Format: CD – Vinyl 2LP gold, red, black marbled Vinyl / Label: ATO Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In 2019 verscheen het debuutalbum van het soulduo Black Pumas uit Austin, Texas. Een album, dat goed genoeg was voor een Grammy nominatie in de rubriek “Beste nieuwe artiest van 2019”.

Eric Burton(zang) en Adrian Quesada (gitaar, producer) vulden het album met nummers, die allemaal een zeer intiem soulgeluid hebben. Een geluid, dat meer dan eens aan soulgiganten als Al Green, Bill Withers en Marvin Gaye doet denken terwijl er ook invloeden uit het betere werk van Hot Chocolate (ja, dat bestaat echt!) opduiken.

Het debuut is nu opnieuw uitgebracht maar dan als een ‘Deluxe Edition’, hetgeen inhoudt dat er een schijf is toegevoegd met een aantal live uitvoeringen, covers en nog niet eerder uitgebrachte nummers.

Black Pumas worden op het album bijgestaan door de keyboards van JaRon Marshall, die een belangrijke rol in het warme soulgeluid speelt.

Uitschieters op het oorspronkelijke debuut zijn het intiem groovende Stay Gold, dat als een mix van Al Green en Bill Withers klinkt, de stuwende popsoul van Fire, met hoekig pompende blazers en een hard twangende gitaar, de mix van intieme soul en akoestische folk in het breekbare OCT 33 en Touch The Sky met een bluesy Stephen Stills-achtig gitaarintro.

Op schijf 2 verrast de band met een cover van Politicians In My Eyes, dat van de hardrockband Death is. Bij de Black Pumas klinkt dit nummer hoekig, funky en…intiem!
Ook de cover van de Beatles klassieker Eleanor Rigby is heel apart. Het nummer is getransformeerd tot een bijtend funknummer.

De intieme cover van de Bobby “Blue” Bland/Whitesnake cover Ain’t No Love In The Heart Of The City past perfect in het warme soulgeluid van Black Pumas hetgeen ook geldt voor de cover van Tracy Chapman’s Fast Car.

De fans van the Black Pumas hadden het debuutalbum natuurlijk al in huis maar krijgen er met deze Deluxe Edition een extra album bij, dat ook vol staat met weldadig groovende soul.

Tracklist:
CD 1:
01. Black Moon Rising
02. Colors
03. Know You Better
04. Fire
05. OCT 33
06. Stay Gold
07. Old Man
08. Confines
09. Touch The Sky
10. Sweet Conversation

CD 2:
01. Fast Car
02. I’m Ready
03. Red Rover
04. Black Cat
05. Politicans In My Eyes
06. Colors (Live In Studio)
07. OCT 33 (Live In Studio)
08. Confines (Live In Studio)
09. Know You Better (Live At C-Boys)
10. Eleanor Rigby
11. Ain’t No Love In The Heart Of The City

Website: Black Pumas