Brother Dege Overleden

 

Brother Dege

Brother Dege Overleden (9 maart 2024)

Tekst: Fons Delemarre

Bij nader inzien had iedereen die een beetje opgelet had, kunnen weten dat David Bowie begin 2016, toen zijn album Blackstar’ verscheen, stervende was. De videoclip van Blackstar zat immers vol verwijzingen naar het onvermijdelijke einde. Zowel in de tekst als in het beeld. De helm van de gestrande astronaut (Uncle Tom?) bevatte een schedel in staat van ontbinding én met diamanten erin… Hoe duidelijk wil je het hebben?

Het voorval schoot me te binnen toen ik vrijdag 15 maart aan de slag ging met een bespreking van het album ‘Aurora’ van Brother Dege, een zonderlinge Amerikaanse muzikant uit LaFayette (Louisiana). De officiële website vertelde uitgebreid over de release van het album en de komende optredens van Dege Legg, zijn ‘echte’ naam. Verder rondstruinend op het internet werd ik hier en daar echter geconfronteerd met berichten over zijn overlijden. Krantenberichten bevestigden het kort daarna. Hij overleed op 9 maart 2024, enkele dagen voor de release van ‘Aurora’ op 15 maart.           

Luisterend naar het album is het onmogelijk de aanwijzingen van Brother Dege te missen. Het instrumentale titelnummer Aurora en vooral de lange (12’04”) afsluitende track The Longing klinken onverholen als evenzovele verwijzingen naar het einde.

Ergens in The Longing, de afsluitende track van ‘Aurora’, luiden in de verte kerkklokken, als onaangekondigde doodzeggers. De beangstigend verstikkende videoclip bij Where the Black Flowers Grow Screw bevestigt het onheilspellende beeld op beklemmende wijze. “Won’t you lay me down where the black flowers grow…”.

Omdat  de officiële website nog steeds geen melding maakt van de actuele stand van zaken, beperk ik me voor dit moment tot bovenstaande tekst. Ik heb via de website en het label waarop ‘Aurora’ verschijnt (Prophecy) om meer informatie gevraagd. Zo snel als mogelijk komt er een update over Brother Dege en zijn album ’Aurora’.