Robbie Robertson (The Band) overleden

 

Robbie Robertson - Robbie Robertson

Bron: NOS

De Canadese gitarist, songwriter en zanger Robbie Robertson is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management in een persverklaring.

Robertson werd beroemd als een van de vijf leden van de Canadees-Amerikaanse band The Band, die in korte tijd enorm populair werd in de jaren 70 met nummers als The Weight, dat door Robertson was geschreven.

Robertson begon zijn carrière op jonge leeftijd door zich eind jaren 50 aan te sluiten bij de begeleidingsband van rockabillyzanger Ronnie Hawkins. The Band ontstond in de jaren 60 als begeleidingsband van Bob Dylan. Na een motorongeluk van Dylan in 1966, die daardoor langere tijd niet kon optreden, ging de groep in een gehuurd huis in Woodstock muziek opnemen met Dylan.

Het leidde in 1968 tot het eerste album van The Band, ‘Music from Big Pink’, dat meteen een succes werd. Een jaar later volgde met het album The Band het tweede album. Robertson ontwikkelde zich tot belangrijkste tekstschrijver van The Band. De karakteristieke muziek van de groep – een soort mix van country met folk, blues en rock – is nog altijd een belangrijke invloed in de muziekstijl Americana.

Ook werd de groep in zijn hoogtijdagen hoog aangeslagen onder muziekcritici en andere muzikanten, onder meer omdat alle bandleden uitmuntende zangers én muzikanten waren. Het leidde tot een bijzondere synergie. Zo zei gitarist en zanger Eric Clapton ooit eens dat hij dolgraag lid van The Band was geworden.

Maar na het eerste succes begon het te borrelen tussen de bandleden, onder meer door irritatie bij voornamelijk Robertson over overmatig drank- en drugsgebruik door zijn collega’s. Hij nam in 1976 ook het initiatief om de band op te heffen, waarbij nog één groot afscheidsconcert werd gegeven in San Francisco: The Last Waltz”.

Bij dat legendarische concert, waarvan een registratie werd gemaakt door regisseur Martin Scorsese, waren tal van beroemde gastartiesten aanwezig, van Bob Dylan en Neil Young tot Eric Clapton en Joni Mitchell, maar de band ging met ruzie uit elkaar. Zo kwam het tussen Robertson en een ander prominent lid van The Band – de in 2012 overleden drummer Levon Helm – lang niet goed, tot Robertson hem op zijn sterfbed bezocht en de twee het goedmaakten.

Het verhaal van The Band werd in 2019 nog eens opgetekend in de documentaire “Once Were Brothers”, met daarin een prominente rol voor Robertson:

Na zijn tijd bij The Band ging Robbie Robertson verder als soloartiest. In 1988 werd zijn Somewhere Down the Crazy River een top-10-hit in Nederland. Ook werd hij een succesvol schrijver van soundtracks voor films, waarbij hij vaak samenwerkte met Scorsese. Zo werkte Robertson onder meer mee aan succesfilms als “Raging Bull” en “The Wolf of Wall Street”.

Kort voor zijn overlijden had Robertson net een nieuw project met Scorsese afgerond voor de film Killers of the Flower Moon”” .

Website: https://robbie-robertson.com/