Review: Duane Betts – Wild & Precious Life

 

Duane Betts - Wild and Precious Life

Duane Betts – Wild & Precious Life
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Royal Potato Family Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Duane Betts is de zoon van Richard “Dickey” Betts, gitarist van de legendarische Allman Brothers Band. En dan weet je gelijk wat je kan verwachten op dit solodebuut van Duane Betts…Southern Rock van de beste kwaliteit!

Duane was in het verleden lid van bands als Backbone 69, Whitestarr, the Allman Betts Band en de band van zijn vader Dickey Betts & Great Southern.

In 2018 verscheen zijn solo EP Sketches Of American Music en nu dus een soloalbum!

Daarop wordt hij geholpen door Johnny Stachela (gitaar), Berry Duane Oakley (bas), John Ginty (keyboards), Tyler Greenwell (drums) en de muzikale gasten Derek Trucks (gitaar), Bain Beakley (backing vocals), John Reid (trompet), Matt Smith (pedal steel), Bobby Tis (percussie), Nicki Bluhm (zang) en Marcus King (gitaar).

Het vertrouwde Southern Rock-Allman Brothers Band geluid stroomt je tegemoet in het gemoedelijk rockende Evergreen, uiteraard voorzien van indrukwekkende gitaarduels.

Waiting On A Song is een ontspannen swingend nummer met een geluid, dat  doet denken aan the Allman Brothers Band ten tijde van hun ‘Brothers & Sisters’ album.

Er staat ook een aantal intieme Southern Rock ballads op het album zoals het deinende Forrest Lane met de zacht huilende pedal steel van Matt Smith en het afsluitende Circles In The Stars met flink wat countryinvloeden. Nicki Bluhm is met haar intieme zang te gast in het mid-tempo Colors Fade en Marcus King gaat het gitaarduel met Duane aan in het krachtig funky rockende Cold Dark World.

Het solodebuut van Duane Betts hoort zonder enige twijfel thuis in de collectie van elke Southern Rock fan! Een topalbum!!

Tracks:
01. Evergreen
02. Waiting on a Song
03. Forrest Lane
04. Colors Fade (feat. Nicki Bluhm)
05. Saints to Sinners
06. Stare at the Sun
07. Under the Bali Moon
08. Sacred Ground
09. Cold Dark World (feat. Marcus King)
10. Circles in the Stars

Website: https://www.duanebetts.com/