Review: Wille & The Bandits – When The World Stood Still

 

Wille And The Bandits - When The World Stood Still

Wille & The Bandits – When The World Stood Still
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fat Toad Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Wille & The Bandits is een in 2010 opgerichte Britse band uit Cornwall. Net als bij zoveel muzikanten gooide ook COVID-19 en de daarmee gepaarde gaande lockdown roet in de optredens. Maar wel tijd  om de studio in te duiken om een nieuwe plaat op te nemen. Het album ‘When The World Stood Still’ werd opgenomen in de legendarische Sawmills Studios aan de oevers van de rivier Fowey in Cornwall, de studio waar o.a. Robert Plant, Oasis, Muse en Supergrass platen opnamen.

Eind januari verscheen dit nieuwe album van de band die inmiddels na hun vorige album ‘Paths’ uit 2019 van samenstelling is veranderd. Drummer Andrew Naumann is vervangen door Tom Gilkes en bassist Matt Brooks door Harry Mackaill. En door de komst van toetsenist-gitarist Matthew Gallagher is er nu sprake van een viermansband.

Het album opent met Caught In The Middle, een stevige mix van hip-hop, folk en powerrock. En het stevige werk zal aanhouden. Drumgeroffel opent daarna I’m Alive, waarmee we met gruizige gitaren, orgel en backing vocals in het refrein in psychedelische sferen belanden.

Without You is een ruim 8 minuten durende donkere ballad met naast orgeltonen en bonkend drumwerk en worden duidelijke invloeden van Pink Floyd en Led Zeppelin opgeroepen.

In Good Stuff, de 2e single van het album, is een fraaie slidesolo van Edwards te horen. De ritmesectie is strak en de geest van AC/DC niet ver. Bij de uptempo rocker In This Together heeft de band ongetwijfeld Tom Petty in het achterhoofd.

Will We Ever, de 1e single van het album, is vette southern rock met dobro, orgel en lap steel. We komen even op adem met de mooie ballad When The World Stood Still. Fraai zijn de dobro, de piano en de contrabas in dit titelnummer over de eerste weken van de lockdown toen de natuur de wereld weer over ‘dreigde’ te nemen.

In de beste traditie van Little Feat is daarna het soulvolle en funky Move To Fast. Tom Gilkes vestigt met zijn drumwerk en percussie volop de aandacht op zich in het funky Broken Words. Zowel instrumentaal als vocaal leunt Daylight, waarin Edwards zijn 2e dochter bezingt, sterk op de sound van Led Zeppelin.

De invloeden van War on Drugs zijn er in Refuge met ook weer lekker strak drumwerk van Gilkes. Het slotnummer, Solid Ground, met Peter Green-achtig gitaarwerk, is een bijna acht minuten durende bluesballad, waarin de band de hoop uitspreekt dat onze kinderen nog een goede aarde zullen hebben.

Conclusie:
‘When The World Stood Still’ is een album waarop Wille & The Bandits klassieke (rock)invloeden op een voortreffelijke wijze hebben verwerkt.  

Tracks:
01. Caught In The Middle
02. I’m Alive
03. Without You
04. Good Stuff
05. In This Together
06. Will We Ever
07. When The World Stood Still
08. Move To Fast
09. Broken Words
10. Daylight
11. Refuge
12.Solid Ground

Line-up:
Wille Edwards – Lead vocals, electric and acoustic guitars, dobro, electric lap steel
Harry Mackaill – Backing vocals, bass guitar, synthesizer
Matthew Gallagher – Hammond organ, Fender Rhodes, piano, Mellotron, guitar, b. vocals
Tom Gilkes – Drums and percussion

Website: https://www.willeandthebandits.com/