Review: The Art Of Hipgnosis

 

The Art Of Hipgnosis

The Art Of Hipgnosis
Tentoonstelling
Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen
Tot en met 14 mei 2023

Tekst: Peter Marinus

De Londense ontwerpstudio Hipgnosis is wereldberoemd door de talloze album hoezen die zij ontwierp voor ontelbare uiteenlopende bands en artiesten. De hoezen voor Pink Floyd, Peter Gabriel, Led Zeppelin, Paul McCartney en 10CC zijn daarbij wel de bekendste.

Hipgnosis werd al in 1967 opgericht door de grafische ontwerpers Aubrey Powell en Storm Thorgerson. In 1974 voegde Peter Christopherson zich bij het duo.

De tentoonstelling in het Groninger Museum is samen met Aubrey Powell samengesteld en bevat vele foto’s en objecten uit de privé collectie van Powell waaronder een aantal afgekeurde hoezen zoals die van ‘The Outtakes’ van the Rolling Stones.

De tentoonstelling laat de geheimen en de werkwijze van Hipgnosis op een prima manier zien. De afbeeldingen van de hoezen zijn stuk voor stuk voorzien van smakelijke anekdotes zoals over het schaap op de hoes van het 10CC album ‘Are You Normal’. Daarin wordt de zeer omslachtige wijze verteld waarop het schaap uiteindelijk gefotografeerd werd.

Slechts de grote namen uit de rockgeschiedenis zijn met hun hoezen te zien op de tentoonstelling. Dat komt mede door het feit dat slechts 1 etage van het, uit 3 etages bestaande museum, gereserveerd is voor de Hipgnosis tentoonstelling. Op de overige twee etages is een tentoonstelling van het werk van modeontwerper Gianna Versacci te zien.

Het feit dat er onnoemelijk veel albumhoezen dus niet te zien zijn tijdens de tentoonstelling is tegelijkertijd ook een lichte smet op deze tentoonstelling.

Maar de grootste smet is wel ontbreken van enige muziek tijdens de tentoonstelling. En bizar genoeg is die wel te horen bij de Versacchi tentoonstelling. Van Sabrina weliswaar…maar toch…

Mijns inziens hoort er bij een Hipgnosis tentoonstelling wel degelijk muziek!

Het gebodene op de Hipgnosis tentoonstelling is echter wel het bekijken waard. Ik had er alleen toch iets meer van verwacht….

Website: https://www.groningermuseum.nl/en/art/exhibitions/hipgnosis