Review: Saxon – Carpe Diem

 

Saxon - Carpe Diem

Saxon – Carpe Diem
Format: CD – Vinyl LP – Digital
Label: Silver Lining Music – Napalm Records

Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

Saxon was een van de leidende bands van de NWOBHM, de New Wave Of British Heavy Metal, met daarin ook legendarische bands als Iron Maiden, Judas Priest en Def Leppard, om er maar een paar te noemen.

De band werd opgericht in 1977 door Peter “Biff” Byford, Paul Quinn, Graham Oliver, Steve “Dobby” Dawson en Pete Gill.

Ze noemden zich eerst “Son of a Bitch”, maar in 1979 werd de naam Saxon gekozen en kregen ze een platendeal bij het Franse Carrere, waar ze hun debuutplaat uitbrachten.

De echte doorbraak kwam in de jaren 80, met ‘Strong Arm of the Law’ en ‘Wheels of Steel’.

De band heeft wereldwijd succes gehad, niet in de laatste plaats door de geweldige live optredens, gevoed door de singles die op elke langspeelplaat te vinden waren en razend populair werden bij de metalheads, niet alleen in Engeland, het thuisland, maar over de hele wereld. Denk aan 747 (Strangers in the Night), Wheels of Steel, Strong Arm of the Law, Dallas 1PM en Denim and Leather, om er maar een aantal te noemen.

‘Carpe Diem’ is hun 23ste langspeelplaat met origineel materiaal en hun eerste sinds ‘Thunderbolt’ in 2018. In 2020 brachten ze nog een plaat uit met covers van bands door wie ze zijn beïnvloed, van The Beatles via Black Sabbath (duh) tot Toto…

De opener, titeltrack Carpe Diem, is een klassiek Saxon nummer en sluit naadloos aan bij hun vroegere werk. Het knalt, het is old-school Metal en zal een meeschreeuwer worden tijdens de live-shows. Age of Steam is een nummer met invloeden van o.a. Iron Maiden en heeft een mooie drive waar headbangers op los kunnen gaan.

The Pilgrimage doet sterk denken aan een Black Sabbath nummer uit de Dio of Martin periode.

Alle volgende nummers zijn echte Saxon nummers in de beste traditie en laten een band horen die, al zijn ze inmiddels meer dan 40 jaar actief, nog niets heeft verloren van hun drive en inzet. Sterker nog, Biff Byford is beter bij stem dan ik hem in jaren heb gehoord en ‘Carpe Diem’ behoort bij hun beste werk, niet in de laatste plaats door de uitstekende productie van Andy Sneap, ook en vooral bekend als gitarist van o.a. Judas Priest en Accept, en gemixt door Biff en Andy Sneap.

Ik heb er met veel plezier naar geluisterd in de afgelopen week en ik zal dat nog veel vaker doen.

Tracks:
01. Carpe Diem
02. Age of Steam
03. The Pilgrimage
04. Dambusters
05. Remember the Fallen
06. Super Nova
07. Lady in Gray
08. All For One
09. Black Is the Night
10. Living On the Limit

Line-up:
Biff Byford – zang
Paul Quinn – gitaar
Nigel Glockler – drums
Doug Scarrat – gitaar
Nibbs Carter – bas

Website: https://www.saxon747.com/

Saxon – Carpe Diem - boxset