Review: Purpendicular & Ian Paice – Human Mechanic

 

Purpendicular & Ian Paice - Human Mechanic

Purpendicular & Ian Paice – Human Mechanic
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Metalville
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Purpendicular is een van oorsprong Deep Purple tribute band, die veel succes had in Europa met het coveren van Deep Purple-songs. Volgens Deep Purple-drummer Ian Paice was Purpendicular “de beste Deep Purple tribute band van de wereld” en dat zegt wel wat want er zijn er talloze. Paice vond de band zelfs zo goed dat hij, toen Purpendicular besloot eigen composities te gaan spelen, zichzelf uitnodigde achter de drums plaats te nemen.

En nu ligt hier dus het eerste ‘eigen’ Purpendicular (+ Ian Paice) album voor ons met de titel ‘Human Mechanic’. Het is een album vol met Deep Purple-achtige nummers; competent gespeelde hardrock, maar wel heel erg Deep Purple. Het album luistert dan ook als Deep Purple tweede klasse.

De eigen nummers halen niet de compositorische kwaliteit die de songs van Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord of Steve Morse hebben. En ook qua uitvoering mankeert er het nodige aan. Paice trommelt er vrolijk op los en vormt met bassist Simon Radner een best wel lekkere ritmesectie, maar keyboardsspeler Christoph Kögler is geen Don Airey, laat staan Jon Lord. En gitarist Herbert Bucher is perse geen Ritchie Blackmore of Steve Morse. Blijft eigenlijk alleen zanger Robert Thomas Walsh over die overtuigt. Hij kan zelfs moeiteloos de plek overnemen van Ian Gillan bij de echte Deep Purple tegen de tijd dat die in een verpleeghuis wordt opgenomen.

Eigenlijk alleen de pianoballad Soul To Soul, het minst Deep Purple-achtige nummer is vooral dankzij Walsh echt de moeite waard, maar in de instrumentale afsluiter Passing Through, een Jon Lord-achtige klassieke compositie voor gitaar en orgel, valt Purpendicular zowel compositorisch als qua uitvoering stevig door de mand.

Nogmaals, ‘Human Mechanic’ is een competent gespeeld hardrock album, dat echter zo Deep Purple is, dat het aanhoort als een heel matig Deep Purple album.

Tracks:
01. The Nothing Box
02. Ghost
03. No One’s Getting Out Alive
04. Something Magical
05. Human Mechanic
06. TV Stars & Internet Freaks
07. Made Of Steel
08. Soul To Soul
09. Four Stone Walls
10. Passing Through

Website: http://purpendicular.eu/