Review: North Mississippi Allstars – Set Sail

 

North Mississippi Allstars - Set Sail

North Mississippi Allstars – Set Sail
Format: CD / Vinyl /Digital / Label: New West Records – PIAS
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Sinds 1996 bestaan ze al: de North Mississippi Allstars, de band van Luther en Cody Dickinson, die als zoons van de beroemde producer Jim Dickinson, zich een second generation band noemden. Family business in steeds wisselende samenstellingen, dus.

En ook op hun dertiende album ‘Set Sail’ spelen familiebanden weer een rol. Als zanger is voor ‘Set Sail’ Lamar Williams Jr. aangetrokken, de zoon van ex-Allman Brothers en Sea Level bassist Lamar Williams. Voor het uitmuntende baswerk werd basprofessor Jesse Williams (geen familie dit keer) benaderd. En om het fenomeen family business nog eens te benadrukken zingen de dochters van Luther Dickinson, Lucia en Isla, backing vocals op twee tracks.

De sound van de North Mississippi Allstars blijft overigens de onnavolgbare mix van blues, soul, folk en psychedelische rock, al ligt op ‘Set Sail’ de nadruk vooral op soul.

De titelsong Set Sail Part 1 en Set Sail Part 2, dat een eindje verderop het album staat, zijn daar een fraai voorbeeld van. De soulstem van Lamar Williams Jr. wordt ondersteund door een bijna uitbundig blazers en strijkers arrangement, dat hier en daar herinneringen oproept aan Marvin Gaye’s What’s Going On-periode.

Het fraai swingende See The Moon is een duet van Lamar Williams Jr. met soulzangeres Sharisse Norman en het aandeel soul wordt nog imposanter in Never Want To Be Kissed (huh?) dat ook weer met zo’n blazers en strijkers arrangement prachtig soulvol wordt vertolkt door William Bell.

Daarmee is ‘Set Sail’ het volgende fraaie statement van de broertjes Dickinson geworden, een fraai roots/soul album, uit duizenden herkenbaar.  

Tracks:
01. Set Sail part I (Featuring Lamar Williams Jr.)
02. Bumpin’
03. See the Moon (Featuring Lamar Williams Jr. and Sharisse Norman)
04. Outside (Featuring Lamar Williams Jr.)
05. Didn’t We Have a Time
06. Never Want To Be Kissed (Featuring William Bell)
07. Set Sail part II (Featuring Lamar Williams Jr.)
08. Juicy Juice
09. Rabbit Foot (Featuring Lamar Williams Jr.)
10. Authentic (Featuring Lamar Williams Jr.)

Website:https://www.nmallstars.com/

June 06, 2022 – Amsterdam, Netherlands – Paradiso Noord