Review: Blood Brothers featuring Mike Zito & Albert Castiglia: Live In Canada

 

Bloodbrothers Featuring Mike Zito and Albert Castiglia - Live In Canada

Blood Brothers Featuring Mike Zito & Albert Castiglia: Live In Canada
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Wat krijg je als je twee beestachtig goede bluesrockgitaristen bij elkaar brengt? De band Blood Brothers! Deze band bestaat uit gitaristen-zangers Mike Zito en Albert Castiglia plus Doug Byrkit (bas), Matt Johnson (drums, percussie), Ephraim Lowell(drums, percussie) en Lewis Stephens (piano, orgel).

En als er dan ook nog een livealbum van deze band verschijnt is er sprake van een magnifiek bluesrock album! Een album, dat (uiteraard) vol staat met de nodige gitaarduels waarin de invloed van the Allman Brothers Band in sommige nummers onmiskenbaar is.

De band gaat fel bluesrockend van start met het vurig riffende Hey Sweet Mama waarin het eerste vinnige gitaarduel plaatsvindt.

Ze rocken loom verder in Tooth And Nail, een nummer van Tinsley Ellis. Loom groovend met een broeierig funkgeluid, vlammende gitaarduels en een branderig gierende slidegitaar. In My Soul is vervolgens een mid-temp nummer waarin de nodige Southern Rock invloeden doorschemeren.

Het Fred James nummer Fool Never Learns klinkt zacht funkend en toch krachtig. In het intiem deinende A Thousand Heartaches steelt het bluesy gitaarwerk de show. John Hiatt’s My Business krijgt een stevig pompende versie waarin de nodige Smokestack Lightning invloeden voorbij komen. En uiteraard vlammend slidegitaarspel.

In het soulvol groovende Hill Country Jam is flink wat ruimte voor de drums en bas. De indringende slowblues You’re Gonna Burn is voorzien van getergd brullend gitaarwerk.

Bag Me, Tag Me, Take Me Away is een razende bluesrocker met zowel hard priemend als twangend gitaarspel. In het ontspannen soulvol swingende Gone To Texas duikt, niet geheel verrassend, een flard van Jessica van the Allman Brothers Band op. Het album wordt loeihard afgesloten met de uitzinnige rauwe versie van Neil Young’s Rockin’ In The Free World.

‘Live In Canada’ van Blood Brothers is een waanzinnig goed livealbum, vol met meesterlijk gitaarwerk!

Tracks:
01. Hey Sweet Mama
02. Tooth And Nail
03. In My Soul
04. Fool Never Learns
05. A Thousand Heartaches
06. No Good Woman
07. My Business
08. Hill Country Jam
09. You’re Gonna Burn
10. Bag Me, Tag Me, Take Me Away
11. Gone To Texas
12. Rockin’ In The Free World

Website:
https://www.gulfcoastrecords.net/
https://www.mikezito.com/ 

https://www.albertcastiglia.net/