Review: American Aquarium – Chicamacomico

 

American Aquarium - Chicamacomico

American Aquarium – Chicamacomico
Format: CD – Vinyl LP – Digita / Label: Magnolia Records
Release: 2022

Tekst: Roelof Passies

Wat een tongbreker; ‘Chicamacomico’ heet het nieuwe album van American Aquarium. Genoemd naar een kustwacht station in Rodanthe, North Carolina, dat inmiddels is opgeheven en omgebouwd naar een museum.

BJ Barham is frontman van de inmiddels een legendarische band uit North Carolina. De band bestaat ruim 10 jaar, maar heeft enkele jaren geleden een gedaantewisseling ondergaan door de voltallige band te vervangen door nieuwe muzikanten. Wat bleef was zijn rauwe stem en natuurlijk de pedalsteel. Dit resulteerde in hun beste album tot nu toe genaamd ‘Lamentations’ uit 2020.

In de Coronaperiode hebben ze niet stil gezeten en twee cover-albums uitgebracht genaamd: ‘Slappers & Bangers’ en ‘Certified Twangers’. Niet onverdienstelijk maar echt nieuw materiaal blijft interessanter dan covers. En dan is daar ineens  een nieuw album. Gedreven door veel emoties in de familiesfeer schrijft en zingt BJ alle frustraties van zich af op dit album genaamd ‘Chicamacomico’.

Na een eerste snelle luisterbeurt valt meteen op dat er een behoorlijke ontwikkeling in de stijl van hun muziek heeft plaatsgevonden. Stevige rock is vervangen door meer  verfijnde songs. De “country-rock” is teruggedraaid waardoor de stem van BJ nog meer naar voren komt. Het is even wennen, het album lijkt meer op het solo album van BJ Barham; ‘Rockingham’ geproduceerd ook door dezelfde producer Brad Cook.

Het album opent met de titel song Chicamacomico. Een mooie metafoor; een kustwachtstation dat mensenlevens redt en vergeleken wordt met het verlies van zijn moeder en grootmoeder in afgelopen jaar. Zoals hij het zelf verwoordt, een klote jaar.

A Little Thing handelt over de gewone dingen in het leven waarvoor je leeft. Nu hij muzikant én vader is, zijn het de kleine dingen die hem laten voelen dat het leven goed is zoals het nu is. Echt verrassend is de muzikale onderbouwing niet, maar de teksten zijn zo raak.

Het album gaat verder met het  nummer Just Closed Enough met een opvallende rol voor de drum. Het persoonlijke verlies van zijn moeder en grootmoeder heeft BJ een creatieve vonk gegeven wat nog het meest tot uiting komt het in het nummer The First Year. Het blijft nog wennen om BJ Barham in deze sferen te horen spelen. Zoals ook Build To Last en Wildfire, die blijven rustig zonder enig moment uit de ban te springen.

Dat geldt ook voor The Things en We Lost Along The Way. Soms doet hij me denken aan Bruce Springsteen’s stem, zoals in het emotionele nummer The Hardest Thing. Met daarin het onmiskenbare geluid van de pedalsteel. Het album sluit af in een wat vrolijkere sfeer met All I Needed.

Resumerend; het album stroomt over van tranen en verdriet. De rauwe stem van BJ is onmiskenbaar; de pedal-steel is nog steeds prominent. Toch kabbelt het album een beetje door, zodat ik niet het predicaat meesterwerk kan geven.

Tracks:
01. Chicamacomico
02. Little Things
03. Just Close Enough
04. The First Year
05. Built To Last
06. Wildfire
07. The Things We Lost Along The Way
08. Waking Up The Echoes
09. The Hardest Thing
10. All I Needed

Website: http://www.americanaquarium.com/