Recensie: American Aquarium – Slappers Bangers And Certified Twangers – Volume 2

 

American Aquarium - Slappers Bangers And Certified Twangers Volume 2

American Aquarium – Slappers Bangers And Certified Twangers Volume 2
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Losing Side Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Met de Amerikaanse band American Aquarium uit Raleigh, North Carolina, hebben we (weer) een prima Americana band te pakken. Een band wiens geluid in de meeste nummers zeer intiem en warm klinkt maar ook op momenten rauwer kan rocken.

Volume ‘One’ kwam eerder 2021 al uit, lees hier de recensie.

B.J. Barham (zang, gitaar), Shane Boeker (gitaar), Alden Hedges (bas), Rhett Huffman (keyboards), Neil Jones (pedal steel) en Ryan Van Fleet (drums) kregen in het verleden af en toe het stempel “Southern Springsteen” opgedrukt.

Dat stempel is op dit album slechts sporadisch hoorbaar. Zo heeft het verhalende Independence Day inderdaad wel wat Springsteen trekjes in een intiem en zacht stuwend Americana nummer. Ook het tedere, ingetogen deinende Nobody Wins verraadt wat Springsteen invloeden.

De overige nummers geven het eigen geluid van American Aquarium weer. De opener van het album, Bubba Shot The Jukebox, is een sompig pompend Americana nummer met lichte Southern Rock trekjes via het rauw snijdende gitaarwerk. No One Else On Earth valt ook in de categorie “rockers” met een fel geluid via een venijnig bijtende gitaar.

De warme intieme nummers hebben de overhand op het album. That Ain’t My Truck deint intiem met het warm huilende geluid van de pedal steel van Neil Jones. Zijn pedal steel is ook prominent aanwezig in de zeer warm deinende countryrock van Strawberry Wine.

Money In The Bank klinkt een stuk broeieriger met rauwe gitaarriffs, een soulvol gierend orgel en een snerpende slide. Small Town Saturday Night pompt soepel voort als een mix van John Cougar en de al eerder genoemde Bruce Springsteen.

Het warm deinende Maybe It Was Memphis sluit het album zeer aangenaam af.

Dit album is een zeer welkome aanwinst in het alsmaar groeiende Americana kamp!

Tracks:
01. Bubba Shot The Jukebox
02. That Ain’t My Truck
03. Independence Day
04. Nobody Wins
05. Strawberry Wine
06. Money In The Bank
07. Small Town Saturday Night
08. Watch Me
09. No One Else On Earth
10. Maybe It Was Memphis

Website: http://www.americanaquarium.com/