Richard Davies & the Dissidents – Human Traffic
Format: CD – Digital / Label: Bucketfull Of Brains Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Britse Americana klinkt toch vaak heel wat minder gepolijst dan de Amerikaanse variant. Dat is heel goed te horen op het debuutalbum van Richard Davies & the Dissidents.

De band bestaat uit Richard Davies (zang, gitaar), die voorheen te vinden was in bands als the Snakes en Tiny Monroe, Tim Emery (bas, o.a. the Last Great Dreams en Case Hardin) en Chris Cannon (drums, Mega City Four).

De Americana van deze band klinkt lekker rauw zoals je gelijk al hoort in het titenummer Human Traffic. Een nummer waarbij je aan het geluid van Green On Red moet denken. Dus met rauwe gitaarriffs maar ook prima meerstemmige zang en een snijdende gitaarsolo. Bij vlagen kwam zelfs het geluid van “onze eigen” Fatal Flowers bovendrijven.
Lay Me Low is lome ongepolijste Americana waarin ook wat Tom Petty invloeden te vinden zijn, dankzij de luie zang van Richard. Way Of The Wild deint lekker intiem voorbij met scherp sprankelende gitaarriffs en krachtige breaks.
De felle, hoekige, rocker 21st Century Man zit qua geluid ergens tussen het oude werk van John Cougar en Tom Petty in. Heartbeat Smile is daarna een stuwende pompende cover van het Alejandro Escovedo nummer met een powerpop-achtige energie.
Long Road To Your Heart is even stuwend als zijn voorganger met wederom Fatal Flowers invloeden. Vervolgens is Echo Road een aanstekelijk sprankelend Americana nummer met schroeiend gitaarwerk. In de hoekige energieke rocker Under The Skin bewijst de band dat ze ook soulvol kan klinken.
In de afsluiter No Mans Land keert het vroege Tom Petty geluid weer terug in een broeierig schurende rocker.

Dit debuut van Richard Davies & the Dissidents is een zeer overtuigend, rauw, Americana album geworden dat veel belooft voor de toekomst!

Tracklist:
01. Human Traffic
02. Lay Me Low
03. Way Of The Wild
04. 21st Century Man
05. Heartbeat Smile
06. Long Road To Your Heart
07. Echo Road
08. No Master, No Guide
09. Under The Skin
10. No Mans Land

Website: www.facebook.com/richarddaviesandthedissidents