Zed Mitchell – Route 69
Format: CD / Label: Z Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Je hebt van die albums, die gewoon voorbestemd zijn om in de late, intieme uurtjes afgespeeld te worden. Zoals dit achtste album van Zed Mitchell. Hij is een Duitse zanger-gitarist, die in het verleden onder meer werkte met het Munich Symphonic Sound Orchestra, Tina Turner en Phil Collins.

Zijn nieuwe album werd opgenomen in de Funk Studios in Berlijn met de hulp van Todor Manojlovic (gitaar), David Haynes (drums), Sascha Kuhn (keyboards) en Max Schurakowski (saxofoon).

Het totaalgeluid van dit album is erg intiem en beschaafd. Een geluid waarin je invloeden van Chris Rea en vooral Mark Knopfler tegenkomt. Dat laatste door het erg op Mark Knopfler lijkende stemgeluid van Zed en zijn gitaarspel dat net zo weelderig en intiem als dat van Knopfler klinkt.

Geopend wordt met de licht funky blues van By Sundown You’ll Be Gone met Zed’s warm huilende gitaar en een J.J. Cale-achtige loomheid.

I Like To Drive/I’m Ready To Live klinkt daarna als een bluesy versie van Chris Rea. De ballads zijn ruim vertegenwoordigd op dit album. The Girl That Broke Your Heart is een nummer dat overduidelijk uit de Knopfler hoek komt met een warm intiem geluid. Freedom Trail is ook een ballad uit de gepolijste softrock hoek.
From My Dreams is een zacht deinende popballad met opnieuw opduikende Knopfler invloeden.

De mooiste ballad op dit album is Midnight Melody. Een intieme jazzy nachtclub shuffle met prima jazzy gitaarspel, haast gefluisterde zang en een intieme saxsolo van Max Schurakowski.
Life Will Always Find You klinkt iets pittiger dan de rest van het album in een broeierig funky bluesnummer. Dat geldt ook voor de afsluiter van het album, Fake, waarin zelfs een Pink Floyd gekuid opduikt.

Dit achtste album van Zed Mitchell is een album, dat uitermate geschikt is voor de late uurtjes of voor een naderende intieme bui. Een soort “voorspel album” wellicht?

Tracklist:
01. By Sundown You’ll Be Gone
02. I Like To Drive/I’m Ready To Live
03. I’m Still Waiting (I See, You See)
04. The Girl That Broke Your Heart
05. Freedom Trail
06. From My Dreams
07. Midnight Melody
08. Is This Life
09. Blue In Your E yes
10. Life Will Always Find You
11. I Don’t Know
12. Fake

Website: Zed Mitchell