Hans Waterman – Drumsolo – 35 Jaar Te Laat Naar Bed
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum, Assen
Derde, herziene druk, ISBN 9789023257455

Tekst: Jarl van Meeteren

Toen in 2001 ‘Drumsolo’ van Hans Waterman uitkwam was ik er als de kippen bij om de verhalen van deze bekende Nederlandse drummer te lezen.

Begonnen bij Cuby & The Blizzards op zijn zestiende, daarna furore gemaakt bij Solution en de Engelse Pretty Things en werkzaam was als (sessie)muzikant bij o.a. Jan Akkerman, Flavium en vele anderen.

Bovendien kan deze man heerlijk vertellen. Het boek van ruim tweehonderd pagina’s leest als een trein door zijn vlotte manier van schrijven en de vele anekdotes en ervaringen die hij heeft meegemaakt.

Deze biografie is doorweven met zijn persoonlijke ups and downs, de glorie en neergang van de verschillende bands waarin hij drumde, de escapades op gebied van veel sex, drank en drugs en meer buitenissig gedrag behorende bij een ieder die zich op een gegeven moment geen raad meer weet met zijn adrenaline overschot.

Zijn verhalen schetsen ook de grote kloof die er is tussen creatieve musici en het rationele management. Hans Waterman is er na een ‘leven van 35 jaar te laat naar bed’ niet helemaal ongeschonden uitgekomen doch wel gelouterd door het leven, zijn muzikale leven. Nadat zijn boek na de tweede druk in 2002 was uitverkocht duurde het tot 2020 voordat een nieuwe druk, geheel herzien en van epiloog voorzien, het licht zag. Het boek is dus weer volop te koop, bij voorkeur natuurlijk bij de plaatselijke boekhandel.

In de epiloog, fantastisch eerlijk, open en warm geschreven, rekent hij af met het verleden en betuigd hij zijn onvoorwaardelijke liefde voor de muziek, elke muziek.

Toen ik ‘Drumsolo’ uit had gingen de beelden van bezochte concerten en muziek van genoemde bands in mijn hoofd nog even door en ik weet zeker dat ze daar nog heel lang zullen zijn.

Bedankt Hans Waterman dat je ons meenam op een reis die bij ons als liefhebber, fan of ouwe rocker weer een dimensie toevoegt aan de soundtrack van ons leven.