Zakk Sabbath – Vertigo
Format: CD – LP / Label: Magnetic Eye Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Er bestaan al onnoemelijk veel Black Sabbath tribute albums maar dit album van Zakk Sabbath mag toch als de ultieme Black Sabbath uitgeroepen worden!

Gitarist en zanger Zakk Wylde heeft namelijk het gehele debuutalbum van Black Sabbath gecovered. En dit ter ere van het feit dat het 50 jaar geleden is dat dit album uitkwam.

Zakk heeft zich niet aan de chronologische volgorde van het klassieke Sabbath album gehouden en heeft sommige nummers in een medley vorm gegoten.

Hij wordt op dit album bijgestaan door bassist Rob “Blasko” Nicholson (o.a. ex-Ozzy Osbourne en Rob Zombie) en drummer Joey Castillo (o.a. Danzig en Queens Of The Stone Age).

Je mag gerust stellen dat Zakk Wylde de uitgelezen persoon is om zich aan een Sabbath tribute te wagen. Zijn gitaarriffs en solo’s zijn namelijk net zo donker en snoeihard als die van Tony Iommi en Zakk’s zang vertoont enge overeenkomsten met die van Ozzy Osbourne.

De opener Black Sabbath klinkt zoals die moet horen. Loodzwaar en donker! Na een reutelende harmonica opent het massief riffende The Wizard met een zwaar bluesy geluid.
Dan volgt de eerste medley, bestaand uit Wasp/Behind The Wall Of Sleep/Basically/NIB. De Sabbath nummers worden hier op soepele, spijkerharde wijze met elkaar verweven. Dat geldt trouwens ook voor medley nummer 2, A Bit Of Finger/Sleeping Village/Warning.
Wicked World krijgt tenslotte een razende zwiepende uitvoering met de hard gillende gitaar van Zakk in de hoofdrol.

Zakk Sabbath heeft een uiterst respectvolle en vooral spijkerharde tribute aan Black Sabbath afgeleverd!

Tracklist:
01. Black Sabbath
02. The Wizard
03. Wasp/Behind The Wall Of Sleep/Bassically/NIB
04. Wicked World
05. A Bit Of Finger/Sleeping Village/Warning

Website: Zakk Sabbath