Zakiya Hooker – Legacy
Format: CD – Digital / Label: Boogie With The Hook Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Familiebanden kunnen een behoorlijk blok aan je been zijn vooral als je, als dochter van een blueslegende, je eigen muzikale carrière wilt opbouwen. Zakiya Hooker, de dochter van John Lee Hooker heeft dit echter goed aangepakt. Zij heeft niet de fout gemaakt om voort te borduren op haar vader’s reputatie. Bij haar tref je dus geen rauwe blues en boogies aan! In plaats daarvan laat Zakiya op haar nieuwe, vijfde, album een erg soulvol, intiem geluid horen waar af en toe wat blues in opduikt.

Zakiya is gezegend met een zeer krachtige maar ook warme en intieme soulstem, die vergelijkingen oproept met Mavis Staples, Gladys Knight en Denise LaSalle.

Helaas is het mij onbekend welke muzikanten er op dit album meedoen en dat is jammer want het is met name genieten van het prima sprankelende bluesy gitaarwerk.

Een goed voorbeeld van Zakiya’s soulvolle stijl is het openingsnummer Front Door To Hell, dat op het eind van het album ook nog als een Reprise terugkeert. Een zeer soulvol bluesnummer met een warm deinend geluiid waarin Zakiya’s stem lekker intiem klinkt.
In de intieme broeierige shuffle Hang On For A While bewijst ze ook over een doorleefde bluesstem te beschikken. Een heerlijk ontspannen nummer met warm priemend gitaarwerk. De sfeer blijft intiem in de bluesy soul van Big Girl Panties met krachtige soulvolle zang van Zakiya.
Beautiful Eyes is erg soulvol, met name door het rollende gospelorgel. In de ballad Love The Pain Away gaat Zakiya een meer jazzy kant op (die piano!) waarin ze richting het geluid van Gladys Knight gaat. Opvallend is hier de Carlos Santana-achtige gitaarsolo.
De funk treedt aan in het loom groovende Love To The Rescue, dat soepel groovend richting het geluid van Denise LaSalle kruipt. Door de huilende pedal steel gitaar zit er in de soulballad One More Dance een flink countrygeluid. In dit breekbare nummer zingt Zakiya een duet met een mij onbekende zangeres. What Am I Gonna Do is vervolgens een hoekig groovend funky bluesnummer met heerlijk sprankelend gitaarwerk.
I Don’t Know How It Happened komt nog het dichtst in de buurt van het geluid van John Lee Hooker. Een rauw bonkende blues met een blubberend funky geluid.

Het is prima om te horen dat Zakiya Hooker haar eigen soulvolle weg gaat. Ik ben ervan overtuigd dat pa Hooker trots op haar is want dit vijfde album is een aanrader voor de fans van het betere (bluesy) soulwerk!

Tracklist:
01. Front Door To Hell
02. Hang On For A While
03. Big Girl Panties
04. Beautiful Eyes
05. Love The Pain Away
06. Love To The Rescue
07. One More Dance
08. What Am I Gonna Do
09. I Don’t Know How It Happened
10. Front Door To Hell (Reprise)

Website: Zakiya Hooker