Yes – The Royal Affair Tour – Live From Las Vegas
Format: CD – LP / Label: BMG
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Afgelopen jaar bestond de band Yes vijftig jaar. Dit nieuwe live album doet verslag van de tournee die de band door de verenigde staten van Amerika voerde. Samen met andere progrock grootheden als Asia, Carl Palmer en John Lodgde van de Moody Blues speelde de band voor volle zalen zoals het Hard Rock Hotel in Las Vegas waar deze opnames werden gemaakt.

Een band die een halve eeuw bestaat! Als je dan gaat bedenken hoe vaak ze bepaalde hits wel niet hebben gespeeld, ongetwijfeld duizenden en duizenden keren. Een gegeven waar nu niets van te merken is. Fris en krachtig schieten krakers als ‘Going For The One of ‘All Good People voorbij. Op muzikaal vlak lijkt deze zoveelste versie van Yes de zaken goed elkaar te hebben. De bekendste en misschien wel beste liedjes uit de eerste tien jaar komen allemaal voorbij. Brede, epische vertolkingen passend bij de spirituele en wat science-fiction-achtige inhoud. Vreemde eend in de bijt is de uitvoering van ‘Imagne’, bekend van John Lennon. De duet uitvoering niet echt passend bij de astrale sferen van het eigen werk. De uitvoering van ‘America’ is dan beter passend in de historie van de band. Immers speelde Yes dit al in de jaren zeventig.

Als de fan/luisteraar te diep ingaat op de huidige incarnatie van de band komen toch enkele minpunten aan het licht die het luisterplezier bederven. Allereerst de huidige line-up van de band stoort toch op een of andere manier. Gitarist Steve Howe eigenlijk het enige nog aanwezige lid van het eerste uur. Drummer Alan White kwam halverwege de jaren zeventig bij de band. Toetsenist Geoff Downes sloot pas begin jaren tachtig aan bij Yes, toen als lid van de Buggles. Billy Sherwood een kracht die sinds de jaren negentig op en af een bandlid is. Zanger en absolute Jon Anderson kopie Jon Davison is de afgelopen acht jaar de stem die de kosmische avonturen uit de teksten gestalte geeft.
Een in mijn ogen wat wonderlijke combinatie van muzikanten die afwisselend lang en kort bij de band zitten! Nu was Yes altijd wel een werkgever die snel wisselde van bezetting maar deze hybride vorm voelt wel wat geforceerd aan.

Anderzijds ook de constante stroom van live albums die blijven opduiken. ‘The Royal Affair’ is maar liefst de zesde concert registratie sinds 2014, het jaar dat er voor het laatst nieuw materiaal verscheen.
Ook de naar 2021 verplaatste tournee die zich richt op het ‘Relayer’ album uit 1974 maakt dat de nostalgie blik van Yes toch ook uit te leggen is als een hele makkelijk manier van geld verdienen lijkt te zijn. Natuurlijk leveren oude successen meer aandacht op maar nu verwordt je als muzikant toch tot een soort levende juke-box. Een coverband van je eigen creaties.   

Gelijk aan de stad waar dit album werd opgenomen: Het lijkt heel wat maar als je op de details let blijkt het een grote illusie in de woestijn. Onder de glitters van de casino’s gaat het simpelweg om het verdienen van geld aan de argeloze toerist. Het feestelijke tintje van de nieuwe Yes release een makkelijk tour souvenir. Ongetwijfeld na enkele keren luisteren belandt het in de la of kast om nooit meer gedraaid te worden.

Tracklist:
01. No Opportunity Necessary No Experience Needed
02. Tempus Fugit
03. Going for the One
04. All Good People
05. Siberian Khatru
06. Onward
07. America
08. Imagine
09. Roundabout
10.Starship Trooper

Website: Yes