Brian Eno – Film Music 1976-2020
Format: CD – LP / Label: Opal – Universal
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Met ‘Music For Films’ en opvolger ‘More Music For Films’ bracht Brian Eno al albums uit die potentieel als soundtrack hadden kunnen dienen. Composities die door een regisseur uitgezocht zouden kunnen als ondersteuning, van de gemaakte beelden. Deze nieuwe verzamelaar werkt precies andersom. De muziek die speciaal voor films werd geschreven is nu voor het eerst bij elkaar gebracht.

De verschillende tracks zijn even gevarieerd als de films waarvoor ze zijn geschreven. Van de epische science-fiction van ‘Dune’, de junkie chaos van ‘Trainspotting’ of de maffia comedy van ‘Married To The Mob’. De ambient klanken nu niet een saai muzikaal behang maar eerder een subtiel drapering die zachtjes zich effectief drapeert om de scene.

Er is geen sprake van elektronica die zich op robot-achtige wijze voortbeweegt maar harmonieuze en warmbloedige klanken die de filmbeelden zeker ondersteunen in hun boodschap. De spaarzame nummers die worden gezongen door Eno hebben zelfs een wat soul-achtig tintje.
Ook zonder de films te kennen is dit album nog steeds zeer genietbaar, de verschillende composities staan door hun vederlichte aankleding bijna op zich zelf. Dus ook goed te beluisteren als op zich zelf staand album. Een alternatieve benaming had ook kunnen zijn: ‘Even more music for Films’.

Bijzonder ook eigenlijk hoe de carrière van Brian Eno zich heeft ontwikkeld. Van androgyne toetsenist bij Roxy Music, als producer van Bowie, U2 en Talking Heads tot etherische klanken zoals verzameld op dit album. Uniek en bijzonder.

Tracklist:
01. Top Boy
02. Ship In A Bottle
03. Blood Red
04. Under
05. Decline And Fall
06. Prophecy Theme
07. Reasonable Question
08. Late Evening In Jersey
09. Beach Sequence
10. You Don’t Miss Your Water
11. Deep Blue Day
12. The Sombre
13. Dover Beach
14. Design As Reduction
15. Undersea Steps
16. Final Sunset
17. An Ending (Ascent)

Website: Brian Eno