Wishbone Ash – Coat Of Arms
Format: CD – 2LP – Digital / Label: Steamhammer Records / SPV
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Het jaar was 1969: de oprichting van het Britse gezelschap Wishbone Ash.

Ook in 2020 is de groep nog steeds actief, maar er kan gerust gesteld worden dat hun creatieve hoogtepunt lag in het begin van de jaren zeventig.
Toen verschenen hun lp’s ‘Wishone Ash’ (1970), ‘Pilgrimage’ (1971), ‘Argus’ (1972) en ‘Wishbone Four’ (1973), maar wellicht is de beste instapper om de groep te leren kennen ‘Live Dates’ uit 1973.

Anno nu is zanger/gitarist Andy Powell het enig overgebleven originele lid, tegenwoordig terzijde gestaan Bob Skeat (bas, zang, sinds 1997 aan boord), drummer Joe Crabtree (sinds 2007) en Mark Abrahams, gitarist van dienst sinds 2017.

‘Coat Of Arms’ telt een elftal nieuwe liedjes (op vinyl eentje meer in de vorm van de instrumentale bonustrack Latitude), waarop soms de oude Ash-magie komt bovendrijven zoals in het openingsnummer We Stand As One, waarin de dubbelloops gitaren heerlijk uit de boxen komen. Volgens frontman Powell zelfs een Wishbone Ash-klassieker in de stijl van het iconische The Warrior.
Die fijne, vertrouwde dubbele gitaarinzet  komt later onder meer ook nog terug in het titelnummer, Empty Man, It’s Only You I See en Too Cool For AC.
Maar er is meer fraais zoals het melancholieke Floreana, de tijdloze rockers als When The Love Is Shared en Drive, of het licht funky, met blazers opgesmukte Personal Halloween.

Niet gedacht dat oudgediende Andy Powell en kornuiten nog zo’n prima album in zich hadden !

Tracklist:
01. We Stand As One
02. Coat Of Arms
03. Empty Man
04. Floreana
05. Drive
06. It’s Only You I See
07. Too Cool For AC
08. Back In The Day
09. Déjà-Vu
10. When The Love Is Shared
11. Personal Halloween
12. Latitude (bonustrack, alleen op lp)

Website: Wishbone Ash

Concerten:
8 mei – Parktheater, Alphen a/d Rijn