Willie Nelson – First Rose Of Spring
Format: CD – LP – Digital / Label: Legacy Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Willie Nelson (29 april 1933, Abbott, Texas) is sinds 1956 actief in de muziekbusiness. De in Fort Worth, Texas, opgegroeide legendarische singer-songwriter vierde in april jl. zijn 87e verjaardag. Maar ondanks het feit dat zijn gezondheid hem wel eens parten speelt weigert The Red Headed Stranger domweg om met pensioen te gaan. Hij treedt nog steeds op en er verschijnen ook met grote regelmatig nieuwe albums. 

Begin deze maand verscheen er weer een nieuw album van Willie Nelson. Het album zou in eerste instantie op 24 april jl. uitkomen, maar de COVID-19 pandemie gooide hier ook roet in het eten. Op ‘First Rose Of Spring’ (zijn 70e !) staan elf songs.
Samen met producer/gitarist Buddy Canon schreef Nelson twee nieuwe songs. De overige negen tracks zijn covers van o.a. Toby Keith, Billy Joe Shaver en Chris Stapleton. Net als op zijn vorige albums heeft Nelson op ‘First Rose Of Spring’ weer een aantal uitstekende begeleiders om zich heen verzameld.

Het titelnummer First Rose Of Spring, is een ingetogen liefdesliedje met subtiele begeleiding. Blue star is een van de twee nieuwe songs die Nelson schreef met Buddy Cannon. Nelson is nog steeds opvallend goed bij stem. En typerend zijn ook zijn korte gitaarsolo’s op zijn oude vertrouwde Trigger.
De steel gaat een prominentere rol spelen in het midtempo I’ll Break Out Again Tonight. Don’t Let the Old Man In, met strings en de mondharp van harmonicavirtuoos Mickey Raphael, is een melancholische cover van Toby Keith.
Heerlijk jazzy, met piano, mondharp, akoestische gitaar en steel is Just Bummin’ Around.. Zeer intiem en rustig is Our Song. Rustig met mondharp is ook het crooner-achtige We Are the Cowboys van Billy Joe Shaver en in Stealing Home is Willie’s zang ook mooi.
Het enige uptempo nummer is I’m the Only Hell My Mama Ever Raised, de bekende countryrocker van Johnny Paycheck uit 1977. Love Just Laughed is het tweede nummer dat Nelson schreef met Cannon. Een typische Nelson song met een trage mondharp.
Het album sluit af met Yesterday When I Was Young, een cover van Charles Aznavour uit 1964. Strings, akoestische gitaar, mondharp en soms enigszins trillende zang. Een waardig slot.

Conclusie:
‘First Rose Of Spring’ is minder verrassend dan zijn voorganger ‘Ride Me Back Home’ uit 2019. Desondanks is het een album waarvan volop te genieten valt. Moge Willie nog maar lang onder ons blijven.  

Tracks:
01. First Rose Of Spring
02. Blue Star
03. I’ll Break Out Again Tonight
04. Don’t Let the Old Man In
05. Just bummin’ around
06. Our Song
07. We Are the Cowboys
08. Stealing Home
09. I’m the Only Hell My Mama Ever Raised
10. Love Just Laughed
11. Yesterday When I Was Young

Line up:
Willie Nelson – zang, gitaar
Buddy Cannon – akoestische gitaar, backing vocals
Chad Cromwell – drums
Lonnie Wilson – drums
Mike Johnson – steel gitaar
Kevin ‘Swine’ Grantt – bas
Larry Paxton – bas
Catherine Marx – piano, B3 orgel, wurlitzer, Rhodes
Mickey Raphael – mondharmonica
Bobby Terry – elektrische gitaar, akoestische gitaar, steel gitaar
Melodie Cannon, Ward Davis – backing vocals
Dave Angell, Monisa Angell, Jerry Bifano, David Davidson, Connie Ellisor, Alicia Enstrom, Anthony La Marchina, Sarie Reist, Kristin Wilkinson, Karen Winkelmann – strings

Website: Willie Nelson