Recensie: William Shatner – Bill

 

William Shatner - Bill

William Shatner – Bill
Format: CD / Label: Republic Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

William Shatner is bij het “grote publiek” vooral bekend als Captain Kirk uit de legendarische SF serie Star Trek. De inmiddels 90-jarige acteur is daarnaast een zeer veelzijdig persoon, die een eigen TV-show heeft, the UnXplained, op het History Chanel, en die regelmatig, sinds 1965, albums uitbrengt.

Op zijn nieuwste album ‘Bill’ maakt Shatner een verpletterende indruk.

Zingen doet hij haast niet maar teksten voordragen des te meer en dat op een vaak donkere, indringende toon. De muziek waarover dit allemaal gebeurt varieert van funk, blues, Americana, jazz en zelfs rock.

William heeft een aantal getalenteerde vrienden uitgenodigd om hem te helpen zoals Joe Walsh, John Lurie, Robert Randolph en Joan As A Police Woman.

Het album opent met ontzettende funky drums in I Ride, een nummer waarin Shatner zijn liefde voor motoren uit.  Een donker groovend nummer met een haast free-jazz achtige sfeer, vooral door de saxofoon die door het nummer heen dwarrelt.

Joe Walsh is met zijn snijdende gitaar te gast in Made In The Shade. Shatner’s stem klinkt donker als die van Johnny Cash. De zang van Joe Jonas is te horen in het soulvolle en lui groovende Clouds Of Guilt.

So Far From The Moon gaat over de legendarische eerste maanlanding en klinkt als een bluesy loom Americana nummer met een ontspannen J.J. Cale-achtige sfeer. Just Forgive is een opzwepend gospelnummer met de snijdende lap steel van Robert Randolph.

De kermende harmonica van John Lurie (van the Lounge Lizards) is samen met de warme trompet van Curt Ramm de smaakmaker in het donker broeierige Loneliness. Thunder And Fire heeft een Arabisch sfeertje waarin de intieme zang van Joan As A Police Woman prima past.

Black Horse is een zeer indrukwekkend nummer over de innige band die Shatner had met zijn paard, een dekhengst. Hierin toont Shatner zijn spijt over het feit dat hij die dekhengst te veel “uitgemolken” heeft. Dit muzikaal verpakt in een donkere klassieke wijze.

Shatner blijkt ook nog steeds flink te kunnen rocken, blijkens de krachtige funkrock van Toughie.

Het album wordt intiem afgesloten met What Do We Know, waarin Shatner mijmert over de dood.

90 jaar en nog steeds kwaliteitsalbums afleveren…ik vind het een zeer indrukwekkende prestatie!

Tracks:
01. I Ride
02. Made In The Shade
03. Clouds Of Guilt
04. So Far From The Moon
05. Love, Death, And Horses
06. Just Forgive
07. Loneliness
08. Thunder And Fire
09. The Bridge
10. Black Horse
11. Masks
12. Monday Night In London
13. Toughie
14. What Do We Know

Website: https://williamshatner.com/ws/