Recensie: Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof

 

Robert Plant & Alison Krauss - Raise The Roof

Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof (Deluxe Edition)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Warner Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In 2007 verrasten voormalig Led Zeppelin zanger Robert Plant en bluegrass zangeres/violiste Alison Krauss de muziekwereld met hun samenwerking op het album ‘Raising Sand’. Ook door de donkere minimale productie van T-Bone Burnett sloeg dit album in als een bom.

Voor Robert Plant was het trouwens niet de eerste keer, dat hij met een zangeres samenwerkte. Zo was hij in duet te horen met de Britse folkzangeres Sandy Denny op het ‘Led Zeppelin IV’ album, zat hij met Suzi Dian in de band Saving Grace en met Patti Griffin in The Band Of Joy.

Na 14 jaar is er nu het vervolg op het Rasing Sand album. En dit album is net zo overtuigend.

De stemmen van Plant en Krauss passen perfect bij elkaar. Plant met zijn bluesy, klaaglijke stem en Krauss met de fluweelzachte engelachtige stem.

Op één nummer na is het album geheel gevuld met covers. De eerste is een Calexio cover, het nummer Quattro (World Drifts In).  Een intiem deinende versie met het vertrouwde T-Bone Burnett slepende geluid en David Hidalgo van Los Lobos te gast op de jarana, een Mexicaans ukelele-achtige instrument. Russell Pahl van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats is te horen met zijn hemels zwevende pedal steel.

The Price Of Love is een Everly Brothers nummer, dat ook bekend is in de uitvoering van Bryan Ferry. In de handen van Plant en Krauss is het nummer haast onherkenbaar. Donker slepend met een hoofdrol voor de engelen stem van Krauss en de galmende gitaar van Marc Ribot.

Robert Plant eist de hoofdrol op in de cover van Anne Briggs’ Go Your Way. Een tintelende versie van dit Britse folknummer met Marc Ribot op de schurende gitaar.

Allen Toussaint’s Trouble With My Lover verandert bij Alison Krauss in een haast Nina Simone-achtig jazzy nummer, dat donker bonkt en onderhuids schuurt. Soulinvloeden zijn terug te vinden in de cover van Robert Moore & the Rhythm Aces’ Searching For My Love.

Gitarist Randy Weeks, bekend van de band van Lucinda Williams, schreef Can’t Let Go, een krachtig lui boppend nummer met de priemede twanggitaar van Bill Frisell.
De murder ballad You Led Me To The Wrong van Lola Belle Reed is een van luie spanning zinderend nummer met de kreunende fiddle van Stuart Duncan in een voorname rol.

Last Kind Words Blues van countryblues artieste Geeshie Wiley zwalkt desolaat in de beste Tom Waits traditie. High And Lonesome werd geschreven door Robert Plant en T-Bone Burnett en is een krachtig rauw nummer met een Oosters randje.

De fluwelen stem van Alison Krauss komt uitstekend tot zijn/haar recht in de cover van Merle Haggard’s Going Where The Lonely Go, een zacht deinend countrynummer met de hemelse pedal steel van Russell Pahl.

De country duikt ook zeer prominent op in de cover van de Hank Williams song My Heart Would Know.

Ook de blues is aanwezig en wel in de cover van Somebody Was Watching Over Me, een nummer van Brenda Burns, dat ook door o.a. Pops Staples gecoverd is en in de afsluiter You Can’t Rule Me van Lucinda Williams.

Voor mij gaat dit het beste album van het jaar worden! Absoluut!!!

Tracks:
01. Quattro (World Drifts In)
02. The Price Of Love
03. Go Your Way
04. Trouble With My Lover
05. Searching For My Love
06. Can’t Let Go
07. It Don’t Bother Me
08. You Led Me To The Wrong
09. Last Kind Words Blues
10. High And Lonesome
11. Going Where The Lonely Go
12. Somebody Was Watching Over Me
13. My Heart Would Know
14. You Can’t Rule Me

Website: https://www.plantkrauss.com/