Recensie: Will Johns – Bluesdaddy

 

Will Johns - Bluesdaddy

Will Johns – Bluesdaddy
Format: CD / Label: Gale Tone Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Will Johns uit Brighton komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader, Andy Johns, is een vermaarde producer, die met grootheden als the Rolling Stones, Led Zeppelin en Eric Clapton werkte. Het is dan ook niet zo vreemd dat Andy de muziek met de paplepel binnen kreeg.

Inmiddels is hij toe aan studioalbum vier, ‘Bluesdaddy’.

Een album dat voor het grootste deel gevuld is met covers van giganten als B.B. King, Muddy Waters en Fleetwood Mac.

Andy weet aan al die covers een zeer eigen draai te geven bijgestaan door Chris Gale (drums), Richard Sadler (bas), Stevie Watts (piano, orgel), Aldevis Tibaldi (saxofoon, klarinet), Callum Ingram (elektrische cello) en zijn vierjarige zoon Eddie (zang).

Het album gaat van start met een cover van B.B. King’s Everyday I Have The Blues, dat bij Will een rauw schurend geluid heeft. Zijn gitaarspel is priemend en rauw en het orgel van Stevie Watts zorgt voor een soulvol geluid.

De single van het album, Don’t You Wanna Man Like Man Like Me, is ook een B.B. King cover, gestoken in een lui heupwiegende versie met warm saxofoonspel van Aldevis Tibaldi.

Tommy Tucker’s High Heel Sneakers rockt op een broeierige wijze en de klassieker Hoochie Coochie Man klinkt rauw en traag pompend met brullend gitaarspel van Will. In Fleetwood Mac’s Oh Well klinkt Will snoeihard met zijn ziedende spel.

B.B. King’s Sweet Little Angel is een indringende slowblues met emotionele zang en hard gitaarwerk van Will. When You Got A Good Friend van Robert Johnson is veranderd in een krachtige pompende boogie en Willie Dixon’s I Just Wanna Make Love To You heeft een Jimi Hendrix-achtige intensiteit in het gitaarwerk.

Will’s zoon Eddie is te horen in de luie shuffle Call Me Willy. Een nummer met een J.J. Cale-achtige luiheid.

Het nieuwe Will Johns album is aan te raden aan de fans van het betere bluesrock gitaarwerk!

Tracklist:
01. Everyday I Have The Blues
02. Call Me Willy
03. Don’t You Wanna Man Like Me
04. High Heel Sneakers
05. Hoochie Coochie Man
06. Rolling & Tumbling
07. Oh Well
08. Sweet Little Angel
09. Bluesdaddy
10. Walking & Crying
11. When You Got A Good Friend
12. I Just Wanna Make Love To You

Website: Will Johns