Recensie: Fanfara Station – Tebourba

 

Fanfara Station - Tebourba

Fanfara Station – Tebourba
Format: CD / Label: Aqualoca Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

World music is een term, die staat voor muziek uit, voor de gemiddelde muziekliefhebber, verre streken. Zoals Arabische of Noord-Afrikaanse muziek.

Het Italiaanse trio Fanfara Station krijgt het voor elkaar om deze muziek te vermengen met moderne elektronische dance klanken, Klezmer en brass band geluiden met een onweerstaanbaar swingend resultaat.

Hun kwaliteiten werden al eerder opgemerkt aangezien zij de twaalfde editie van de Andrea Parodi Italian World Music Awards en WOMEX 2020 wisten te winnen.

Fanfara Station bestaat uit Charles Ferris (trompet, trombone, ex-lid van Ajar en Japonize Elephants), Ghiaccioli e Branzini (syntheizxer, electronics) en Marzouk Mejri (zang, allerlei drums en percussie).

Het gaat hier om een heruitgave van hun debuutalbum uit 2018 en dat album opent met een zeer verrassende mix van pompende Noord-Afrikaanse muziek en stuwende electronics in Damne. Door de trompet van Charles Ferris heeft dit nummer ook nog eens een hoog jazz gehalte en de Arabische zang klinkt zeer klaaglijk. Zie hier maar eens stil bij te blijven zitten!

As I Am opent met zacht zwevende geluiden waarna sprankelende Arabische/Noord-Afrikaanse klanken je oorschelpen beginnen te strelen, ondersteund door lome funky blazers. Vervolgens is Sus een zeer krachtig pompende dancetrack waarin zelfs klezmer trekjes opduiken. Een onweerstaanbaar swingend nummer!

Gazela heeft een mystiek Arabsich gevoel waarbij je automatisch je navel begint te ontbloten om een buikdans te gaan doen. De cover van Nino Rota’s Canzone Arrabbiata schuifelt donker voort met een Spaghetti western trompet over een stuwend borrelende synthesizer.

Via kletterende percussie wordt je weer de mystieke Afrikaanse muziekwereld ingezogen in Talila. Na het vrolijk huppelende en funky Mariage volgt een fluit en trombone duet in Rahil

Sus//Ghiaccioli E Branzini Re-Edit is de perfekte uitsmijter van dit album. Nogmaals een onweerstaanbare world music dance track!

Dit album van Fanfara Station is een absolute aanrader voor de world music liefhebbers en is zeer terecht opnieuw uitgebracht!

Tracklist:
01. Damne
02. As I Am
03. Sus
04. Gazela
05. Canzone Arrabbiata
06. Talila
07. Mariage
08. Rahil
09. Sys//Ghiaccioli E Branzini Re-Edit

Website: Facebook