Recensie: Wild Mountain Thyme (Original Motion Picture Soundtrack)

 

Wild Mountain Thyme (Original Motion Picture Soundtrack)
Format: CD / Label: Lakeshore Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

‘Wild Mountain Thyme’ is een nieuwe romantische film van regisseur John Patrick Shankey met Emily Blunt en Jamie Doran in de hoofdrollen.

De muziek voor deze film werd verzorgd door de Engelse componiste Amelia Warner, die doorbrak met haar muziek voor de film Mary Shelley in 2018.

Zij begon als actrice maar stapte al snel over naar de muziek. Zo bracht zij in 2011 als Slow Moving Millie al een soloalbum uit.

Op de soundtrack voor  Wild Mountain Thyme speelt de Ierse folkmuziek een grote rol. In de rijkelijk georkestreerde neo-klassieke nummers duiken veelvuldig fiddles en tin whistles op en de Ierse folk blijkt wonderwel samen te gaan met de romantische orkestraties.

De aanwezigheid van Sinéad O’Connor is de grote trekker van dit album. Zij is slechts in één nummer te horen, I’ll Be Singing en zij doet dat op de van haar bekende zeer indringende wijze.

Hoofdrolspelers Emily Blunt en Jamie Doran zijn ook vokaal te horen. En wel in Wild Mountain Thyme dat twee keer op het album staat. De eerste keer door Emily solo waarin blijkt dat zij een zeer prettig stemgeluid heeft in een breekbare folkballad. In de tweede versie van het nummer zingt Emily samen met Jamie Doran.

In het weldadige romantische Welcome To Ireland zorgt een fiddle voor de nodige Ierse folkinvloeden. Ook in Banished zijn temperamentvolle Ierse folkgeluiden te bespeuren.

Stanley’s Delight is een jig van de hand van Brian Byrne en is een opgewekt huppelende instrumental. Door de warme klarinetklanken in Cemetery onstaat er een haast klezmer-achtig geluid.

De afsluiter The End is een krachtige Ierse folky dancetune.

Ook zonder de beelden maakt deze soundtrack een weldadige indruk en ik kan dit album daarom van harte aanbevelen aan de fans van de Ierse folk!

Tracklist:
01. Welcome To Ireland
02. Cow Shed
03. Banished
04. Green Fields
05. Lost
06. Stanley’s Delight
07. Wild Mountain Thyme
08. Cemetery
09. Good To Be Home
10. Waiting For That One
11. I Can’t Sell
12. Left With Two Gates
13. Find Faith
14. The Phone Call
15. Open The Shutters
16. Those Two
17. Wild Mountain Thyme
18. I’ll Be Singing
19. The End