Recensie: Various Artists – Sounds Like Knockengorroch 2020 – Music From The Hills In Lock Down

 

Various Artists – Sounds Like Knockengorroch 2020 – Music From The Hills In Lock Down
Format: 2CD / Label: Knockengrorrock Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Knockengorroch is de naam van een jaarlijks terugkerend World Music Festival in Schotland. De editie van 2020 kon, zoals bij vele festivals, door de wereldwijde Corona lockdown niet doorgaan.

De organisatie van het festival kwam daarop op het briljante idee om een online versie van het festival te organiseren waar alle voor die editie geplande artiesten een bijdrage aan konden leveren.

Het resultaat is deze dubbelaar met twintig uiteenlopende nummers. Variërend van folk tot Afro en van reggae tot blues.

De kwaliteit van de nummers is zeer hoog. Zo opent het album met the Afro Celt Sound System, dat in Lockdown Gorroch Fed een betoverende lome mix van Afro en Keltische muziek laat horen, compleet met een krassende folk fiddle en een blubberende synthesizer.

Ook Samson Sounds & Dandelion houden zich in Good Karma bezig met Afro in de vorm van sprankelende highlife met loom knorrende blazers.

De Schotse reggae van Mungo’s Hi Fi in Soma skankt vet en is voorzien van de kraakheldere stem van Marina P.

Intieme folk komt van Cera Impala in Nothing , met zwoele fluisterzang en in het breekbare,mysterieuze Fireside Companion van Anima.

Kaela Brown klinkt in het warme As I Roved Out als een engeltje terwijl Morag Brown & Lewis Powell-Reid in Lost Hearts/The Orange Blossom teruggrijpen op het geluid van de Albion Dance Band. The Poozies leveren een perfecte mix van folk en indie-rock in Fresh Blood.

Natuurlijk kan een DJ niet ontbreken op een festival en DJ Dolphin Boy vermengt zijn stuwende techno met voicesamples en folkmuziek.

Schijf twee is de betere van de twee schijven. Ewan McLennan opent met de krachtige akoestische folk van Roll On, gevolgd door Ceitidh Mac met Rhythm, een nummer met een zeer funky staande bas waardoor dit nummer als een funky versie van the Pentangle klinkt.

Ook Keep Me van Twelfth Day klinkt funky in een folky popnummer. Met Theo Bard en zijn The Gift gaan we richting de broeierige r ‘n’b pop.

Stoned Again van Eilidh Ross & Ross Martin is een luie, benevelde jazzy swinger terwijl Hook van Macmaster/Hay klinkt als een funky Indianen chant.

De blues komt vlammend aan de beurt met de one man band van John Fairhurst in Up On The Hill, een smerig garagebluesnummer met een uitzinnig schurende slidegitaar.

De doedelzak mag uiteraard niet ontbreken op een Schots festival en is in volle glorie te beluisteren in de Keltische dancetune Ant e-Orceastrian van Awry.

Deze dubbelaar is een prima initiatief van de organisatie van het Knockengorroch festival waarvan te hopen is dat er dit jaar weer een “gewone”editie te beleven valt.

Tracklist:
Disc 1: DODD HILL
01. The Afro Celt Sound System: Lockdown Gorrock Fed
02. Samson Sounds & Dandelion: Good Karma
03. Mungo’s Hi Fi featuring Marina P.: Soma
04. Cera Impala: Nothing
05. Anima: Fireside Companion
06. Kaela Rowan: As I Roved Out
07. Morag Brown & Lewis Powell-Reid: Lost Hearts/The Orange Blossom
08. The Holiday Club: Party Dragon
09. The Poozies: Fresh Blood
10. DJ Dolphin Boy: NO END

Disc 2: THE DEUGH
01. Ewan McLennan: Roll On
02. Ceitidh Mac: Rhythm
03. Twelfth Day: Keep Me
04. Theo Bard: The Gift
05. Eilidh Ross & Ross Martin: Stoned Again
06. Macmaster/Hay: Hook
07. Moishe’s Bagel: Seven-Eleven
08. John Fairhurst: Up On The Hill
09. Shooglenifty: Black Dog
10. Awry: An t-Orceastrian

Website: Knockengorroch