Whitney Shay – Stand Up!
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met dit derde album bewijst de roodharige soulbom Whitney Shay opnieuw haar klasse. Haar nieuwe album staat namelijk weer vol met een opwindend soort soulblues waarin Whitney vokaal bewijst dat zij akelig dicht in de buurt van de klasse van Bonnie Raitt komt.

Niet voor niets is deze zangeres uit San Diego al vier keer uitgeroepen tot winnares van de San Diego Music Awards en werd zij in 2019 genomineerd voor de Blues Music Award.

Van het begin tot het eind van dit album word je de soulblueswereld van Whitney binnengezogen. Te beginnen met Stand Up! Een opgewekt groovend nummer waar je automatisch van gaat dansen. De Texas Horns van producer Kaz Kazanoff stuwen, de gitaar van Laura Chavez priemt en Whitney klinkt hier lekker ongepolijst en soulvol.
Ook Someone You Never Got To Know swingt als een tierelier in de beste Atlantic soultraditie. In het broeierige bluesy Equal Ground wordt het bijna Bonnie Raitt-achtige geluid vermengd met een “Werewolves Of London” (Warren Zevon)-achtige sfeer met een heerlijk schroeiende slidegitaar van Derek O’Brien.
P.S. It’s Not About You heeft een onweerstaanbare groove. Dit stomende en pompende nummer moet elk publiek plat kunnen krijgen! I Thought We Were Through is een soulballad met een dromerig soulorgel van Red Young en sfeervolle blazers. In Far Apart (Still Close) stuwen Whitney en Guy Forsyth elkaar vocaal naar een hoogtepunt in een hoekig groovende soulblues met vurig gitaarwerk van Laura Chavez. Dit is gewoonweg een supergeil nummer!
Ik kon vervolgens niet stil blijven zitten in het stomende You Won’t Put Out This Flame. Een nummer waarin Whitney zingt “Watch me ignite” en ze klinkt alsof dat elk moment kan gaan gebeuren met haar vurige zang. Brandblussers klaar dus!
In het lome en funky Tell The Truth stelen de kirrende zang van Whitney en de Jr. Walker-achtige saxofoonsolo de show. In de pompende shuffle Boy, Sit Down wordt een Ray Charles-achtige drive gemengd met een Cab Calloway-achtige dixie vrolijkheid. Het maakt in de diepe soulballad I Never Meant To Love Him geen bal uit dat de melodie opzichtig van “A Change Is Gonna Come” heeft geleend.
Na de broeierige, haast swamp-achtige, pomper Getting In My Way, met een Ann Peebles-achtige klasse sluit Whitney het album opgewekt swingend af met Change With The Times.

Dit nieuwe, prima, album bewijst dat Whitney Shay opnieuw dat zij een vurige versie van Bonnie Raitt is!!

Zij gaat dit jaar ook op stap met de Blues Caravan, samen met Jeremiah Johnson en Ryan Perry.

Tracklist:
01. Stand Up!
02. Someone You Never Got To Know
03. Equal Ground
04. P.S. It’s Not About You
05. I Thought We Were Through
06. Far Apart (And Still Close)
07. You Won’t Put Out This Flame
08. Tell The Truth
09. Boy, Sit Down
10. I Never Meant To Love Him
11. Getting In My Way
12. Change With The Times

Website: Whitney Shay