Recensie: Wee Willie Walker And The Anthony Paule Soul Orchestra – Not In My Lifetime

 

Wee Willie Walker - Not In My Lifetime

Wee Willie Walker And The Anthony Paule Soul Orchestra – Not In My Lifetime
Format: CD – LP – Digital / Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

De Soul Train is weer in de stad; dus haal die wijde pijpen uit de kast en stap in !

Zoetgevooisde soulzanger Wee Willie Walker past naadloos in het rijtje Sam Cooke, Al Green en Ben E. King en is een grote mijnheer in muzikantenkringen; o.a. Curtis Salgado heeft meermalen zijn bewondering uitgesproken. Ondanks zijn indrukwekkende vocale capaciteiten heeft hij nooit het zoet van een grote doorbraak mogen smaken. Hij was klein van postuur, (zijn naam zegt het het al) maar groot van stem. Geboren in Mississippi en getogen in Memphis, vloeide er soulmuziek door zijn aderen.

Willies warme en gedreven stemgeluid pakt je onmiddellijk in, zowel in de pure soulnummers, alsook in een trage blues of een shuffle. Iedere noot die hij zingt komt rechtstreeks uit zijn hart. In enkele nummers zoals Darling Mine en Let The Lady Dance  doet hij zelfs denken aan Otis Redding.

De cd telt dertien nummers en opent met een fragment uit  het interview waar de albumtitel is uit voortgekomen; op de vraag of hij ooit nog eens zo geweldig veel plezier zou hebben als tijdens deze opnamen, antwoordde hjj “Not in my Lifetime”, dat bleek bad karma en drie dagen later overleed hij.

Er zijn perfect gekozen covers, waaronder een fraaie uitvoering van Heartbreak van Jon Thomas uit 1960 en het nog oudere Suffering with the Blues dat we al eens tegenkwamen bij Roomful Of Blues.

Tien nummers werden speciaal voor deze plaat voor hem geschreven door de leden van zijn productieteam, waaronder bandleider/arrangeur en gitarist Anthony Paule, die waarlijk vakwerk heeft afgeleverd want werkelijk alles valt perfect op zijn plaats op dit fantastisch klinkend album.

Natuurlijk staat de geweldige stem van Wee Willie Walker centraal, maar er is nog veel meer te genieten. Ritmesectie en toetsen leggen een zeer strakke basis neer, waar de blazers overheen dartelen. Gitarist Paule stelt zijn funky spel volledig in dienst van de nummers, maar zijn puntige solootjes zoals in Darling Mine zijn uiterst subliem.

Er zijn oorstrelende achtergrondvocalen, met name wanneer de drie vaste dames hulp krijgen van de heren van The Sons Of The Soul Revivers op de gospel I’m Just Like You.

Een track is een remake van een ouder nummer, zijn klassieker Warm To Cool To Cold. Het autobiografische ‘Til You’ve Walked In My Shoes  is een zeer waardige afsluiter van deze prachtige soulplaat.

Je vindt zijn initialen overal op internet. Wat zou het mooi zijn wanneer al deze publiciteit leidt tot de welverdiende, zij het postume, erkenning die deze grootse zanger al decennialang verdient.

Tracks:
01. A Word From Willie
02. Don’t Let Me Get In Your Way
03. Over And Over
04. Real Good Lie
05. What Is It We’re Not Talking About?
06. Darling Mine
07. I’m Just Like You
08. Make Your Own Good News
09. Warm To Cool To Cold
10. Let The Lady Dance
11. Heartbreak
12. Suffering With The Blues
13. Almost Memphis
14. ’Til You’ve Walked In My Shoes

The Anthony Paule Soul Orchestra:
Wee Willie Walker – lead vocals
Anthony Paule – guitar, electric sitar
Tony Lufrano – Hammond organ, piano, wurlitzer
Endre Tarczy – bass
Kevin Hayes – drums
Derek James – trombone
Bill Ortiz – trumpet
Charles McNeal – tenor saxophone
Rob Sudduth – baritone saxophone
Larry Batiste – background vocals
Sandy Griffith – background vocals
Omega Rae – background vocals

Guest Musicians:
Jon Otis – percussion CD tracks #2, 4, 5, 8
Curt Ingram – french horn CD track #3
The Sons Of The Soul Revivers
James Morgan – second lead and background vocals #7
Dwayne Morgan – background vocals #7
Walter Morgan – background vocals, tambourine #7

Wee Willie Walker