We Sell The Dead – Black Sleep
Format: CD – LP – Digital / Label: earMUSIC
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Twee jaar na hun debuut album, met de geweldige titel: ‘Heaven Doesn’t Want You, and Hell is Full’, komen de mannen van We Sell The Dead al met hun tweede album ‘Black Sleep’.

We Sell The Dead is een project van Niclas Engelin en Jonas Slättung, gitarist en bassist van de populaire Zweedse heavy metal band In Flames. Samen met zanger Apollo Papathanasio, drummer Oscar Nilsson en toetsenist Petter Olsson richten ze zich op de meer donkere teksten en thema’s.

Het motto van de band is dan ook: dood gaan we allemaal. Maar het gaat vooral om de korte tijd die je hier op aarde hebt, dus doe er iets nuttigs met je tijd. Dat doen Engelin en Slättung zeker, want vorig jaar brachten ze nog een nieuw album uit met In Flames en staat er een lange wereldtournee (waarbij Nederland overigens wordt overgeslagen) op het programma voor dit jaar. Een tournee met We Sell The Dead zit er, in ieder geval dit jaar, niet in.

Het album ‘Black Sleep’ begint prachtig met een akoestische gitaar maar na ongeveer een minuut komt hier bruut een einde aan. Caravan ontwikkeld zich tot een rechttoe recht aan heavy metal nummer met veel drums en gitaarsolo’s.
Bij Across the Water heb je na het gothic opening van Caravan, even het idee dat je naar een dance nummer zit te luisteren. Het vreemde intro veranderd gelukkig snel in een lekkere metal powerballad. Het volgende nummer, Black Sleep, sluit hier erg mooi op aan.
Carved in Stone heeft een paar geweldige gitaarstukken maar vooral de stem van Papathanasio maakt dit nummer tot één van de hoogtepunten van het album. Dat de band niet alleen maar goede metal nummers kan maken bewijzen ze met The Light, een akoestisch nummer met mooie zangpartijen van Papathanasio en Jonas Slättung.
Met Hour of the Wolf gaan we weer terug naar het heavy metal geluid wat we van We Sell The Dead verwachten. Met sneltrein vaart gaan we door een River in Your Blood, een sterk nummer met een mooie verrassing in het midden.
Het mysterieuze Nightmare and Dream volgt en is over voordat je er erg in hebt. Scars in My Heart is nog korter dan het vorige nummer met maakt dit met veel kracht helemaal goed. Het epische Shallow Grave van bijna zeven minuten is een prachtig afsluiter van een zeer goed album.

Kortom: We Sell The Dead laat horen dat ze meer zijn dan een project, maar een geweldige band op zich. Maar of we deze band ooit live zullen horen? Gelukkig maken ze, tot nu toe, regelmatig een album. ‘Black Sleep’ is een album die elke metal fan zou moeten horen.

Tracklist:
01. Caravan
02. Across The Water
03. Black Sleep
04. Carved in Stone
05. The Light
06. Hour of the Wolf
07. River in Your Blood
08. Nightmare and Dream
09. Scars in My Heart
10. Shallow Grave

Website: We Sell The Dead