++++Waylon - Human

Waylon – Human
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Warner Music Benelux
Releasedatum: 29 november 2019

 Tekst: Peter Marinus

Als je als artiest te veel in de aandacht staat, door bijvoorbeeld vaak op tv te verschijnen, loop je bij de muziekpers het risico dat elke nieuwe release, hoe goed die ook mag zijn, toch genadeloos neergesabeld wordt. En dat allemaal onder het motto: een knieval voor de commercie.
Het overkwam Ilse De Lange al en het overkomt Waylon nu ook. Je komt Waylon wekelijks op tv tegen als coach bij The Voice en hij was tweemaal te bewonderen op het Eurovisie Songfestival. Daarnaast verzorgt hij voor de vierde keer een Top 1000 Concert in de Ahoy en heeft hij zijn theatershow “My Heroes Have Always Been Cowboys”. Mij storen deze activiteiten van Waylon totaal niet. Ik heb namelijk het idee dat hij bij al deze activiteiten altijd zichzelf is. Eigenzinnig, eerlijk en emotioneel.

En die eigenschappen zijn op zijn nieuwste, zesde, album ‘Human’ ook allemaal terug te vinden. Het album werd in Nashville opgenomen met plaatselijke musici en bevat (slechts) zeven nummers.
Zoals we van Waylon gewend zijn mixt hij de door hem zo geliefde Americana met de juiste hoeveelheden pop en rock. En dan heeft hij nog die geweldige stem, die zowel doorleefd, rauw als soulvol klinkt.

De opener van het album, I Should Be Loving You, werd mede gecomponeerd door de Engelse singer-songwriter Ashley Hicklin en de Nederlandse schrijver en gitarist Arno Krabman. Een mid-tempo mix van Americana en poprock met een weelderig zwevend geluid en de prima doorleefde stem van Waylon. Een nummer vol hitpotentie, dat onze hitlijsten alleen maar zou verrijken.

Er staat een aantal nummers op het album die samen geschreven zijn met de Amerikaanse singer-songwriter Chris Beard uit Nashville. Zo is Everything About You een zacht schuifelend nummer waarmee Waylon in de voetsporen van een Chris Isaak of Danny Vera treedt. Een klasse nummer!
Het ook met Chris Beard gecomponeerde My Heart Don’t Break No More heeft een hoog Outlaw Country gehalte. Een perfecte mix van stuwende rock en country vol emotie. Waylon’s zang is hier fel en rauw en het nummer wordt opgesierd door een sprankelende pedal steel. Die pedal steel is al golvend terug te horen in het zeer intieme en breekbare Just A Dream met Waylon in vocale topvorm. Het door de Amerikaanse singer-songwriter Abe Stoklasa gecomponeerde Lie With Me zit qua geluid in het Tom Petty (“The Waiting”) straatje en klinkt lekker ontspannen.
In de afsluiter Freedom To You wordt er nog even lekker rauw gerockt op een prima pompende wijze.

Waylon trekt met dit prima nieuwe album een lange neus naar zijn criticasters. Dit album past moeiteloos in het aanbod van internationale top Americana albums thuis!

Tracklist:
01. I Should Be Loving You
02. Everything About You
03. Blessed For Sure
04. My Heart Don’t Break No More
05. Lie With Me
06. Just A Dream
07. Freedom To You

Website: Waylon