++++Dr John & The WDR Big Band - Big Band Voodoo

Dr. John & The WDR Big Band – Big Band Voodoo
Format: CD / Label: Orange Music
Releasedatum: 8 November 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Mac Rebennack, of te wel Dr. John overleed afgelopen juni. Een van de grote muzikale legendes uit de stad New Orleans. Eerst werkte hij als producer, om later per toeval te beginnen als solo artiest. In zijn werk heeft hij altijd zijn eigen gumbo gemaakt van soul, jazz,r&b, en funk en boogie-woogie.

Dit nieuwe album is dus een postume release. Tijdens de tournee van 1995 werd de dokter uitgenodigd door de WDR Big Band om samen een sessie op te nemen. Omdat een big band album nog ontbrak in zijn discografie wilde Dr. John graag gebruik maken van deze kans. Waarom het al die tijd op de plank heeft gelegen is niet duidelijk.
Verwacht op dit album niet de voodoo kant van onze Night Tripper. Samen met de Big-Band glijdt de Dokter door deze verzameling van jazz-standards heen, de sfeer is meer Louis Armstrong dan die van de zwarte magie. De titel van het album is wat dat betreft misleidend.
Een reden op zich om het album te beluisteren is het pianospel. Als een zangstem op zich danst deze langs toerende blazers en swingende ritmiek. Steeds messcherp maar subtiel als het liedje daarvoor vraagt. Vaak is de klank van de zwarte en witte toetsen interessanter dan de rest van het arrangement.
Het gaat hier niet om een release die iedere fan blind moeten kopen. Daarvoor zijn sommige vertolkingen wat weinig sprankelend. Al maakt het eerdergenoemde toetsenwerk veel goed. Al biedt deze release de mogelijkheid om plaat voor plaat het werk van de dokter te herontdekken.  

Tracklist:
01. My Indian Red
02. I’m Just A Lucky So and So
03. Blue Skies
04. Tell Me You Will Wait For Me
05. Gee Baby Aint I Good To You
06. Stagger Lee
07. New York City Blues
08. I Know What I Got
09. I’m Still Thinking About You
10. I’m Confessin
11. Mess Around
12. There Must Be A Better World Somewhere
13. So Long
14. Going Back To New Orleans
15. Jc’s Blues

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dr._John