Virginia and Skybenders – Faraway
Format: CD (EP) – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als een band in hun bio spreekt over hun zangeres, als zijnde een reincarnatie van zowel Etta James als Janis Joplin, kunnen er twee dingen gebeuren. Je wordt óf zeer wantrouwend óf zeer nieuwsgierig. In het geval van de Zweedse band Virginia and Skybenders was ik zowel zeer nieuwsgierig als wantrouwend.

Het gaat hier om een band rondom zangeres Virginia Pihlblad met haar maatjes Tobias Johansson (drums), Svenne Jansson (Hammondorgel), Urban Björn (bas) en Patrik Sandström (gitaar).

En laat ik gelijk maar tot de conclusie komen dat de vergelijkingen tussen Virginia en Etta James/Janis Joplin kant noch wal raken. Zij heeft een krachtige stem, die echter de rauwe rand van James en Joplin mist.

Toch hebben we hier te maken met een lekker soulrock album dat qua geluid meer de kant van een zangeres als Alannah Myles op trekt. Krachtige soulrock dus met hier en daar een bluesy geluid.

De EP opent met de melancholieke soulballad Faraway waarin vooral het sfeervolle soulorgel van Svenne Jansson en de schurende en jankende gitaar van Patrik Sandström opvallen.
Delta Mystery King is vervolgens een hoekig en funky voortslepend nummer waarin wederom het Alannah Myles geluid opduikt. Het nummer zit meer in de bluesrock hoek met prima snijdend gitaar werk en een zeer soulvol orgel. Een smerig snijdende, vervormde, slidegitaar opent het losjes swingende en broeierige Quarter To Three waar een swampblues sfeertje in hangt.
De Bo Diddey beat wordt ingezet in het loom pompende Bring Out The Devil In Me. De broeierige en lui dreunende bluesrocker Same Old Story wordt gevoed door dwingende funky gitaarriffs.
De afsluiter, Mr. President, gaat over een zeer egoïstische, boosaardige president. Ra ra, over wie zou dit nou gaan? Gevat in een smerige gemene rocker.

Deze EP van Virginia and Skybenders bevat dus zeer lekkere soul en bluesrock en kan dus aan de liefhebbers van deze genres aanbevolen worden. Ik zou alleen de bio even iets aanpassen…..

Tracklist:
01. Faraway
02. Delta Mystery King
03. Quarter To Three
04. Bring Out The Devil In Me
05. Same Old Story
06. Mr. President

Website: Virginia and Skybenders