Recensie: Vintage Trouble – Juke Joint Gems

 

Vintage Trouble - Juke Joint Gems

Vintage Trouble – Juke Joint Gems
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Dit album van de Amerikaanse band Vintage Trouble uit Californië is hun derde album maar had eigenlijk hun tweede album moeten zijn….
De nummers op dit album werden namelijk na hun debuutalbum ‘The Bomb Shelter Sessions’ opgenomen maar om de één of andere reden nooit uitgebracht.

Het officiële tweede album werd het album ‘1 Hopeful Rd.’ op het Blue Note label met producer Don Was.

Ik heb op dit album van Ty Taylor (zang), Rick Barrio Dill (bas, zang), Richard Danielson (drums, percussie) en Nalle Colt (gitaar, zang) geen enkele reden kunnen vinden waarom deze opnames destijds niet gewoon uitgebracht werden.

We hebben hier namelijk te maken met een zeer sterk album waarop de band bewijst dat hun blues en soul hart op de juiste plek zit. Er wordt gepassioneerd gerockt maar ook de intieme soul komt voorbij.

Geopend wordt met The World’s Gonna Have To Take A Turn Around. Broeierig stampend met een flinke gospelscheut en raspende gitaarriffs.

Love With Me is daarna een opzwepende en ook weer broeierige rocker waarin je invloeden uit het geluid van the Black Crowes tegenkomt. Na een galmend gitaarintro start het funky groovende Red-Handed met losjes groovend pianospel.

De soulkant van Vintage Trouble komt aan bod in het intiem deinende 24-7-365 Satisfaction Man waarin Ty Taylor bewijst een prima soulzanger te zijn. Lo And Behold is een geolied deinende rhythm & blues mambo en het intieme Let It Not Be So een nummer in de beste Ben E. King/Impressions traditie.

In Low Down Dirty Dog wordt smerig gerockt. Een nummer dat klinkt als Dave Edmunds in een zeer boze bui. Het lui, en toch stuwende, You Saved Me klinkt bij vlagen als een swampversie van Roy Orbison’s Oh Pretty Woman. Je wordt absoluut vrolijk van de soulswingers Twisted Together en Lover Leave Me Be.

Het album eindigt met de pompende Faces/Black Crowes-achtige rocker Get It (Juke Joint Gems Version) waarin zanger Ty Tyler over intense Otis Redding kwaliteiten blijkt te beschikken.

Ik ben blij, dat er gekozen is om deze opnames alsnog op de markt te brengen. Een prima album van een heerlijke band, die maar snel weer eens onze kant op moet komen!

Tracklist:
01. The World’s Gonna Have To Take A Turn Around
02. Love With Me
03. 24-7-365 Satisfaction
04. Red-Handed
05. Lo And Behold
06. Low Down Dirty Dog
07. Let It Not Be So
08. Twisted Together
09. You Saved Me
10. Lover Leave Me Be
11. Get It (Juke Joint Gems Version)

Website: https://www.vintagetrouble.com/