Recensie: The Bayou Mosquitos – Compadres

 

The Bayou Mosquitos - Compadres

The Bayou Mosquitos – Compadres
Format: CD + Fotoboek / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Amsterdamse Americana band The Bayou Mosquitos bestaat dit jaar dertig jaar. En gelukkig kan dit nu weer gevierd worden met enkele optredens én een nieuwe cd plus fotoboek. De cd en het boek (vorm gegeven door Louis ter Burg) kwamen tot stand dankzij een crowdfunding actie. Bedrijven en particulieren konden geld storten en konden zich in ruil daarvoor opgeven voor een muziekles, voor een muzikale fietstour of uiteindelijk de cd en het boek te ontvangen.

De band bestaat uit Abel de Lange (zang, slidegitaar), Marius Bos (accordeon, piano, orgel, zang), Ad van Beusekom (staande bas) en Louis ter Burg (mandoline, dulcimer en shuitar).

Een aantal collegae en vrienden staat de band bij op dit album zoals Tineke Schoemaker, Jeroen Kramer, Helen Botman, Jerney Kate, Beatrice en Vera van der Poel, Jan Donker en Peter van Vleuten.

Uit dit album blijkt de voorliefde voor zowel de Tex Mex als het funky New Orleans geluid.

Geopend wordt met de zwoel deinende Tex Mex cover van het Chalino Sánchez nummer Prenda Del Alma. Een lekker intiem nummer met accordeon en trompet.

Ook Billy Joe Royal’s Down In The Boondocks is in een Tex Mex jasje gestoken met een gemoedelijk swingende effect. He’ll Have To Go/Die Man Moet Weg is een lui deinende Jim Reeves/Ry Cooder cover, grotendeels in het Nederlands gezongen.

In Antonio Aguilar’s Mujer Casada is pompende Tex Mex hoempa-pa te horen, zowel lui pompend als energiek stuwend. Er is ook ruimte voor de intieme Americana kant. John Prine’s Long Monday klinkt zeer intiem met zacht huilend gitaarspel en een sprankelende mandoline. Abel zingt hier een duet met Jerney Kate. It’s Raining van Irma Thomas is een intieme warme soulballad en John Hiatt’s Feels Like Rain klinkt hier zeer intiem en breekbaar.

De New Orleans funk komt aan bod via Meters Strut en uiteraard is dat nummer voorzien van een zeer funky, haast Houseband-achtig, geluid. Dr. John’s Such A Night is ook funky maar dan luier groovend. Ook de cover van the Band’s Shape I’m In klinkt lekker sompig groovend.

De afsluitende song van het album is een cover van James Talor & Carly Simon’s duet You Can Close Your Eyes, hier intiem gezongen door Abel met Helen Botman en Peter van Vleuten.

Een felicitatie is hier zeer zeker op zijn plaats. Niet alleen met het dertigjarig jubileum maar ook met de heerlijke nieuwe cd.

Tracklist:
01. Prenda Del Alma
02. Shape I’m In
03. Long Monday
04. Brown Album
05. Down In The Boondocks
06. He’ll Have To Go/Die Man Moet Weg
07. Mujer Casada
08. It’s Raining
09. The Night They Drove Old Dixie Down
10. Mam’s Got A Girlfriend Now
11. Feels Like Rain
12. Lottie Mae
13. Mazuka
14. Meters Strut
15. Such A Night
16. You Can Close Your Eyes

Website: https://bayoumosquitos.com/