Wat een prima band was dit!

 

Vinegar Joe - Finer Things – The Island Recordings (1972-1973)

Vinegar Joe – Finer Things – The Island Recordings (1972-1973)
Format: 3CD / Label: Cherry Red Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het is een prima zaak dat het Cherry Red label de drie albums die de Britse band Vinegar Joe uitbracht nu als een CD Box heeft uitgebracht. Een prima zaak omdat we hier met een band van doen hebben, die destijds ontzettend ondergewaardeerd werd.

De optredens van Vinegar Joe waren altijd vuurwerk. Mede door de prima combinatie van zangeres Elkie Brooks en zanger Robert Palmer. Brooks in de rol van vurige, wilde zangeres en Palmer als de funky coole dandy.

De drie LP’s die Vinegar Joe uitbracht verkochten echter voor geen meter en dus was het lot van de band al snel bezegeld.

Vinegar Joe kwam voort uit de twaalfkoppige soulrock band Dada. In een behoorlijk geslonken bezetting kwam de band terug als Vinegar Joe met Elkie Brooks (zang), Robert Palmer (zang), Pete Gage (gitaar), Steve York (bas) , wisselende drummers Conrad Isodore, Keef Hartley, Rob Tait, John Woods en Pete Gavin en toetsenisten als Dave Thompson en Mike Deacon.

Het debuutalbum ‘Vinegar Joe’ verscheen in 1972 en stond vol met behoorlijk funky rock. Elkie Brooks nam het lui bonkende, bluesy, Early Morning Monday op een overweldigend krachtige wijze voor haar rekening. Robert Palmer was meer op zijn plek in de funky nummers als het venijnig groovende Leg Up en het Little Feat-achtige Never Met A Dog (That Took To Me).

En als Brooks en Palmer samen op een nummer te horen waren sloeg de stoom er vaak van af. Zoals bijvoorbeeld in het loom pompende See The World. Het funky geluid van New Orleans was te horen in het Allen Toussaint-achtige Getting Out.

Het niveau van album nummer twee, ‘Rock N’ Roll Gypsies’ was even hoog als de voorganger.

De hoogtepunten op dit album zijn de energieke pomper Charley’s Horse, het luie Little Feat-achtige Falling en het stuwende Whole Lotta Shakin’ Going On met een zeer vurig klinkende Brooks. Haar uitvoering van het Jimi Hendrix nummer Angel is het absolute hoogtepunt van het album.

Album drie, ‘Six Star General’ uit 1973 bewijst nogmaals hoe goed Vinegar Joe was. Op dit laatste album staat een aantal nummer met een Stones-achtig geluid zoals Proud To Be (A Honky Woman) met een explosieve Brooks en Let Me Down Easy.

De funk is uiteraard nog steeds aanwezig zoals in het luie Food For Thought, waarin duidelijk wordt waar een band als Kokomo later hun mosterd vandaan hadden. Robert Palmer is in topvorm in het rauw groovende Talkin’ ‘Bout My Baby en het snijdende Fine Thing.

Heerlijk om het geluid van Vinegar Joe weer eens in volle glorie terug te horen. Wat een prima band was dit!

Tracklist:
CD 1: ‘Vinegar Joe
01. Rusty Red Armour
02. Early Morning Monday
03. Ride Me Easy Rider
04. Circles
05. Leg Up
06. See The World
07. Never Met A Dog (That Took To Me)
08. Avinu Malkenu
09. Getting Out
10. Live A Little, Get Somewhere
11. Speed Queen Of Venture (bonus track)

CD 2 ‘Rock N’ Roll Gypsies’
01. So Long
02. Charley’s Horse
03. Rock N’ Roll Gypsies
04. Falling
05. It’s Gettin’ To The Point
06. Whole Lotta Shakin’ Going On
07. Buddy Can You Spare Me A Line?
08. Angel
09. No One Ever Do
10. Forgive Us
11. Rock N’ Roll Gypsies (single version) (bonus track)

CD 3: ‘Six Star General
01. Proud To Be (A Honky Woman)
02. Food For Thought
03. Dream My Own Dreams
04. Lady Of The Rain
05. Stay True To Yourself
06. Black Smoke Rising From The Calumet
07. Giving Yourself Away
08. Talkin’ ‘Bout My Baby
09. Let Me Down Easy
10. Fine Thing
11. Long Way Round (bonus track)
12. Black Smoke Rising From The Calumet (single version) (bonus track)

Website: https://www.cherryred.co.uk/