Various Artists – Women Of Doom
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blues Funeral Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is zondag als ik dit album, “Women Of Doom” beluister en de Heer heeft zich snel even uit de voeten gemaakt om ruimte te maken voor een aantal zusters uit de Doom parochie.

Tien nummers staan er op met logge trage en spijkerharde doommetal maar ook met Stoner Rock en Gothic invloeden.

Geopend wordt door Nighthawk and Heavy Temple met Astral Hand. Nighthawk is de bassiste en zangeres van de bannd Heavy Temple. Zij zijn samen te horen in een traag onheilspellend nummer met flinke Stoner Rock invloeden, dus met logge gitaarriffs én de krachtige en soulvolle zang van Nighthawk. Een behoorlijk indrukwekkende en zware opener in de beste Black Sabbath traditie.
Dan is het de beurt aan Amy Tung Barrysmith, bassiste en zangeres van de band Year Of The Cobra. Haar Broken is een fragiel en statig nummer waarin geen spoor van metal terug te vinden is maar wel van kippenvel verwekkende Gothic met Amy’s vervormde duistere stem en verraderlijk bedrieglijke engelenzang.
Besvarjelsen is een Zweedse band met zangeres Lea Amling Alazam. Zij moet flink haar best doen om boven het geweld van het loodzware A Curse To Be Broken uit te blijven komen.
A Skeleton Is Born van Miny Parsonz is een donkere metalballad met een constant aanwezig dreigend geruis en Miny’s krachtige maar gebroken stemgeluid. De zang in Frayle’s Marrow klinkt haast gefluisterd in een zwaar gonzend stonerdoom nummer, dat verpletterend hard klinkt.
Huilende wind en desolaat getik vormen het intro voor Bone Dust van het Amerikaanse duo the Otolith. Een voortsluipend nummer met een fraai snijdende viool, galmende zang en snoeiharde gitaarriffs.
Ook in Facade van Doomstress klinkt een viool. Hier in een snijdend doomnummer met een wilde folky tempoversnelling. Coldclaw van Deathbell is verpakt in een haast Ennio Morricone achtig geluidsdecor. Traag dus met zwaar gonzende riffs.
Tot besluit volgens er twee pianoballads. De eerste. A Shadow Covers Your Face van the Keening (oftewel Rebecca Vernon van de band SubRosa) is een stemmige donkere, instrumentale, ballad. Ook Miny Parsonz’ Broke An Arrow is een pianoballad, die meer de richting van Tori Amos en Kate Bush optrekt.

Deze verzamelaar geeft een prachtig overzicht van een aantal krachtige dames uit de metal wereld. En dat zijn zeker geen katjes, die je zonder handschoenen kan aanpakken!

Tracklist:
01. Nighthawk and Heavy Temple: Astral Hand
02. Amy Tung Barrysmith: Broken
03. Besvarjelsen: A Curse To Be Broken
04. Miny Parsonz: A Skeleton Is Born
05. Frayle: Marrow
06. The Otolith: Bone Dust
07. Doomstress Alexis: Facade
08. Deathbell: Coldclaw
09. The Keening: A Shadow Covers Your Face
10. Miny Parsonz: Broke An Arrow

Website: Blues Funeral Records