Magenta – Masters Of Illusion
Format: CD – DVD – LP – Digital / Label: Tigermoth
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Zangeres Christina Booth en multi-instrumentalist/producer/componist Rob Reed vormen al sinds 1999 het kloppende hart van Magenta, het symfonische gezelschap afkomstig uit Wales. Dat het hier handelt om symfo is wel te zien aan de lengte van de slechts zes nummers op hun nieuwe album: het kortste nummer vraagt zes minuten de aandacht, de langste song vergt ruim zestien minuten van je tijd.

Voor de die-hard symforocker is dat geen beletsel om zich over te geven aan deze plaat, voor wie wat minder progrockerig ingesteld is, zal het ruim een uur durende cd’tje een hele zit betekenen. Toch, als je jezelf door Magenta laat overtuigen, krijg je er ook veel voor terug: zes afgewogen melodieuze composities met fraaie refreinen en vol met spannende wisselingen in sfeer en tempo, het heerlijke wat aan Annie Haslam van Renaissance herinnerende stemgeluid van Booth en de sfeerrijke toetsen- en gitaarpartijen van Reed.

Gastbijdragen zijn er van John Mitchell (Arena, Lonely Robot) op A Gift From God, saxofonist Pete Jones geeft Reach For The Moon en The Rose een aparte dimensie en in dat laatst vermelde nummer zorgt Troy Donockley (Nightwish) met zijn uillean pipes voor een Keltisch sfeertje.

Voor wie niet genoeg heeft aan een vol uur nieuw Magenta-werk, is er ook nog een tweede schijfje, getiteld ‘The Lost Reel’, met daarop alternatieve mixen van liedjes van ‘Masters Of Illusion’, maar ook van ouder materiaal. Hoe dan ook: dit is voer voor echte symfomanen.

Tracklist:
01. Bela
02. A Gift From God
03. Reach For The Moon
04. Snow
05. The Rose
06. Masters Of Illusion

Website: Magenta